BANJA LUKA

Javni servis Republike Srpske pokušava da umanji značaj Banje Luke

 

Grad Banja Luka ulaže prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH zbog netačnog, jednostranog i tendencioznog izvještavanja o aktivnostima gradonačelnika i Gradske uprave Grada Banja Luka.

Javni servis krši Zakon o Radio-televiziji Republike Srpske, u kome se navodi da „program RTRS služi interesu javnosti i mora biti u skladu sa profesionalnim standardima i propisima i pravilima Regulatorne agencije za komunikacije“.

Zbog dvostrukih aršina uređivačke politike javnog servisa, građani Banje Luke onemogućeni su da dobiju informacije o besplatnim udžbenicima, nižim cijenama prevoza, olakšicama za višečlane porodice i penzionere, kao i mnogim drugim važnim događajima iz svih oblasti.

Po prvi put u istoriji Banje Luke na RTRS-u nije bilo uživo prenosa svečanih akademija povodom Dana Grada – 22. aprila i Kočićevog zbora. Time nije skrajnut samo prvi čovjek najvećeg grada Republike Srpske, već i mnogobrojni stvaraoci čiji su kreativni sadržaji zaslužili da budu dio direktnog prenosa na RTRS-u.

Kršenjem zakona Radio–televizija Republike Sprkse nanosi štetu, ne samo gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i zaposlenima u Gradskoj upravi, nego cijeloj Republici Srpskoj. Predstavljajući javnosti lažnu sliku o najvećem gradu Republike Srpske, javni servis pokušava da umanji značaj Banje Luke kao regionalnog centra i da je izbriše sa mape razvijenih gradova.

Grad Banja Luka u više navrata pokušao je da ostvari saradnju sa javnim servisom ukazujući na važnost događaja, pozivajući se na zakone koji ih obavezuju, ali se rukovodstvo RTRS-a svaki put oglušilo na to. Desetine mejlova iz Gradske uprave upućnih na adresu RTRS-a, ostalo je bez ikakvog odgovora.

Javni servis prvi put u istoriji Banjaluke, najveći grad Republike Srpske stavlja uvijek u negativan kontekst, minimizira legitimno izabranog gradonačelnika, sve zaposlene u Gradskoj upravi, kao i njihov rad.

Brojni su značajni društveni, kulturni, sportski događaji u Banjoj Luci, o kojima se nije izvještavalo ni sekunda na RTRS-u, a koji su svojim radom i te kako zaslužili da javnost za njih zna.

Članom 14. Zakona o RTRS-u, javni servis se obavezuje da će „istinito, cjelovito, nepristrasno i blagovremeno informisati javnost o političkim ekonomskim, obrazovnim, naučnim, religijskim, kulturnim, sportskim i drugim događajima u zemlji i svijetu“. Međutim, u praksi RTRS postupa upravo suprotno, što se najbolje vidi na primjeru praćenja aktuelnih problema nastalih na relaciji skupštinska većina – gradonačelnik.

U programu RTRS-a gledaoci su imali priliku da čuju samo jednu stranu, odnosno stavove predsjednika Skupštine, kada su u pitanju ne usvajanje budžeta, amandmani, rebalans budžeta, kao i drugi problemi koji se tiču građana Banje Luke.

O tome najbolje govori činjenica da predsjednik Skupštine Grada Banja Luka redovno gostuje i govori u udarnim terminima i o temamama na javnom servisu, dok gradonačelnik Banje Luke za devet mjeseci mandata u centralnoj informativnoj emisiji nije imao ni sekundu da iznese svoj stav o istim temama.

Sva zastupljenost gradonačelnika na javnom servisu svela se na 8 minuta gostovanja u Banjalučkoj panorami i dva intervjua u autorskoj emisiji Mate Đakovića.

Po prvi put u istoriji grada konferencije za novinare predsjednika Skupštine Grada se prenose uživo, dok javni servis za prenos konferencija gradonačelnka o istoj temi „nema tehničkih mogućnosti“.

Grad Banja Luka ne želi da utiče na uređivačkiu politiku RTRS-a, cijeneći rad čestitih i profesionalnig novinara i urednika, kojih na javnom servisu i te kako ima. Namjera nam je da skrenemo pažnju na nekorektan i nedobronamjeran pristup javnog servisa o izvještavanju o dešavanjima u Banjoj Luci.

Osim Regulatornoj agenciji za komunikacije, prigovori na rad javnog servisa će biti upućeni i predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske koja donosi Zakon o javnom servisu, udruženjima novinara Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i Vijeću za štampu i onlajn medije sve u cilju profesionalnog izvještavanja i zaštite građana od lažnih informacija.

Grad Banja Luka je zahvalan svim profesionalim novinarima i snimateljima RTRS –a koji uprkos jednostranoj uređivačkoj politici pokušavaju da izvještavaju objektivno i čuvaju ugled Radio-televizije Republike Srpske za koju svi građani plaćaju pretplatu.

 

Tim za komunikaciju

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*