Ovaj španski dezert nazivaju zagorelom verzijom popularnog kolača, donosimo vam recept
Čizkejk ima brojne obožavatelje širom sveta, a važi za jednu od najjednostavnijih poslastica za pripremu kod kuće.
Ako ste i vi među ljubiteljima, sigurno ste čuli i za baskijski čizkejk, poznat i kao Tarta de queso, Burnt Basque Cheesecake ili San Sebastian Cheesecake.
Kakav je to kolač i kako je nastao
Poreklom je iz Baskije, regije na severu Španije, a od običnog čizkejka razlikuje se u tome što nema podlogu – čizkejk najčešće ima dno od keksa. Ima tamnu karamelizovanu koricu koja nastaje pečenjem na visokoj temperaturi, a priprema se od nekoliko jednostavnih sastojaka.
Govori se da je ovo zapravo zagoreli čizkejk, a omiljen je i jer u pripremi ne treba previše da se brinute o estetici. Ovaj kolač mora malo zagori, a i ako se raspukne na vrhu, to će samo da mu da dodatni šarm i zapravo to i treba da postignete da bi ispao baš kako treba.
Ova verzija čizkejka popularna je otkad je nastala 1990. godine u poznatom baskijskom restoranu La Vina u San Sebastianu, kada je vlasnik Santiago Rivera poželeo da napravi verziju čizkejka koja će da se razlikuje od klasičnog „njujorškog“, a koji je tada bio vrlo popularan.
Eksperimentisao je sa jednostavnim sastojcima, a zbog željene razlike u recepturi izostavio je podlogu za kolač, pa je odlučio da ga peče na temperaturi iznad 200 stepeni, čime je dobio posebnu tamnu koricu i mekanu unutrašnjost, koja tek kada se ohladi dobija čvrstinu.
Kolač je ovim načinom pripreme dobio i rustičan izgled, što je samo doprinelo njegovoj popularnosti.
Weekend dessert fix – this basque burnt cheesecake → https://t.co/vq5hOHRKXB pic.twitter.com/lIum8fwV9H
— YouTube (@YouTube) August 22, 2020
Koji su sastojci potrebni:
maslac
krem sir
šećer
jaja
glatko brašno
slatko mleko
ekstrakt vanile
so
Kako se priprema
Počnite sa mućenjem krem sira i šećera pa im dodajte jedno po jedno jaje, slatko mleko, so i vanilu.
Zatim u smesu dodajte brašno pa mutite dok se ne sjedine. Smesu izlijte u kalup i pecite.
Znaćete da je pečen, kada mu vrh bude izgledao zagorelo, a unutrašnjost meka poput pudinga, piše Index.hr.
IZVOR:N1
Be the first to comment