Belgijski majstor čokolade proglašen najboljim poslastičarem na svetu

Belgijski majstor čokolade proglašen najboljim poslastičarem na svetuIzvor: REUTERS/Johanna Geron

Belgijski majstor čokolade Pjer Markolini proglašen je za najboljeg poslastičara na svetu čime je učvršćena reputacija Belgije kao zemlje vrhunske čokolade.

Odluku je doneo žiri nezavisnih novinara, a titulu dodeljuje World Pastry Stars, organizacija sa sedištem u Italiji koja okuplja poslastičare iz zemalja s dugom tradicijom izrade poslastica i čokolade kao što su Francuska i Švajcarska.

Markolini je poznat po minimalističkom stilu. Njegove čokoladne kreacije postale su luksuzni pokloni pa se kutije čokolada prodaju po ceni većoj od 100 evra jer u svom radu on uvek nastoji da udahne sofisticirani „štih“.

Rođen u belgijskom gradu Šarlroa, Markolini je prvi posao pokrenuo pre 25 godina, a danas taj pedesetšestogdišnjak ima svoje luksuzne butike širom sveta od Nemačke do Kine.

Primajući nagradu rekao je da je to priznanje njegovom „ludom projektu kojim traži inovaciju, promjenu, modernizaciju sveta poslastica i sveta čokolade“.

Izrazio je nadu da čokolada može u ovom „tmurnom razdoblju pandemije“ ljudima pomoći „da u svome domu završe dan tako da posegnu za štanglom čokolade, kutijom pralina, kutijom čokoladica“.

Belgija je ponosni proizvođač čokolade. Pre više od veka, godine 1912. Žan Nojhaus izumeo je „pralinu“, čokoladnu ljusku punjenu kremom.

Ali danas se ta zemlja suočava sa snažnom konkurencijom iz inostranstva pa se čokolade u „belgijskom stilu“ ili po „belgijskom receptu“ proizvode svuda, od Malezije do Kanade.

U Belgiji deluje više od 200 kompanija za proizvodnju čokolade i više od 2.000 prodavnica čokoladnim proizvodima. Postoje muzeji čokolade, poput Muzeja kakaa i čokolade u Briselu, organizovani su turistički obilasci posvećeni čokoladi te radionice za izradu čokolade.

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*