Beograd podiže spomenik Dijani Budisavljević

Foto: Diana Budisavljević Foto: privatna arhiva

BEOGRAD:  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će se na predstojećoj sednici Skupštine grada naći i odluka o podizanju spomenika Dijani Budisavljević, koja je spasila nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu.

Foto: Diana Budisavljević Foto: privatna arhiva

„Spomenik će se nalaziti na rekonstruisanom Savskom keju, na potezu od Beton hale prema Kapetaniji. Dijana Budisavljević je spasila nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu, ceo Drugi svetski rat je spašavala srpsku decu. Ova žena je zaslužila da dobije spomenik. Ona je bila austrijanka, udata za Srbina i zahvaljujući njoj mnogi su preživeli taj rat“, istakao je Vesić na televiziju Hepi.

Kako je naveo, spomenik se podiže na obali Save, jer to ima simboliku, prenosi Beoinfo.“Tu će doći svaki stranac jer tu staju kruzeri, a na obalu Save su nažalost dolazila tela ubijenih Srba iz Nezavisne države Hrvatske“, pojasnio je Vesić.

On je najavio i da će na Savskom trgu sledeće godine biti spomenik Stefanu Nemanji, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Takođe dodao je da će i bivši američki predsednik Vudro Vilson u istoimenom bulevaru dobiti spomenik.

„On je zadužio ovu zemlju i treba da ima spomenik, kao što je dobio i bulevar. Podići ćemo spomenik i Vasku Popi na Tašmajdanu“, rekao je Vesić.Kako je kazao, na predlog predsednika Srbije spomenik će dobiti i ubijeni srpski premijer Zoran Đinđić.“Spomenik je već završen, a radili su ga Mrđan Bajić i Biljana Srbljanović, objašnjava Vesić i dodao je da će spomenik biti podignut i despotu Stefanu Lazareviću.

On je naveo da je vreme da ulice dobiju i Miroslav Radojčić, Bogdan Tirnanić, Predrag Milojević.

„Ulicu treba da dobije i Novak Novak, Radivoje Lola Ðukić jer to je naš dug prema njima. Imamo i predog da i Tijanić dobije ulicu. Mislim da treba da omogućimo da se ljudi sećaju svih onih ličnosti koji su na bilo koji način obeležili ovo vreme“, naglasio je zamenik gradonačelnika grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će budžet grada Beograda za narednu godinu iznositi 1,205 milijardi evra, dok je, kako je kazao, u vreme Dragana Đilasa bio 565 miliona evra.

Vesić je naglasio i da je predviđeno da dug Beograda na kraju sledeće godine iznosi 353 miliona evra, najavljujući i da će grad uzeti dva nova kredita , jedan od 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava i jedan u vrednosti od 31 milion za kupovinu novih autobusa.

„U vreme Dragana Ðilasa na budžet od 565 miliona evra dug je bio 1,2 milijarde evra. Takođe prosečna plata na kraju godine u Beogradu će biti skoro šeststo evra, a bila je 465 evra 2013. godine. Prošlog meseca u glavnom gradu bilo je 7,7 odsto nezaposlenih, dok je 2013. bila čak 25 odsto. Sve su to dokazi uspeha naše politike i niko to ne može da nam to oduzme, istakao je Vesić.

Vesić je takođe podsetio da je Beograd dobio domaćinstvo Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici 2022. godine i da će se takmičenje održati u Beogradskoj areni.Nije lako, kako je istakao, dobiti organizaciju tako značajnog takmičenja u konkurenciji drugih svetskih gradova, i dodao da srpska prestonica ima dve godine da pripremi to takmičenje na najvišem nivou.

„Prvenstvo u atletici – „kraljici sportova” je najeksponiraniji medijski događaj, posle Olimpijade i Svetskog prvenstva u fudbalu. Događaj iz Beogradske arene će prenositi skoro 200 zemalja u direktnom prenosu, a podsetiću da je trka na 100 metara jedan od najgledanijih događaja na Olimpijadi, kao i na svetskim prvenstvima u atletici. To je dobra prilika za promociju Beograda, Srbije i našeg sporta“, zaključio je zamenik gradonačelnika.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*