„Betoven maraton” — Jedinstveni događaj u svetu klasične muzike u Novom Sadu

Jedan od najvećih i najznačajnijih događaja ove godine u svetu klasične muzike, „Betoven maraton“, biće održan u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Neponovljivo izvođenje svih devet Betovenovih simfonija u jednom danu prirediće Beogradska i Dortmundska filharmonija zajedno sa Slovačkim filharmonijskim horom i četvoro solista, Anom Maleša-Kutni, Mihaelom Zelinger, Jang Vo Kim i Robertom Bork, pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca 26. juna u Gradskoj koncertnoj dvorani i na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ulaz na koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi je slobodan, dok se ulaznice za koncerte u Gradskoj koncertnoj dvorani prodaju za svaki od četiri koncerta zasebno i dostupne su u celokupnoj prodajnoj mreži Gigs TixPovodom 21. juna, svetskog dana muzike, karte za prva dva koncerta u Gradskoj koncertnoj dvorani prodaju se sa 50% popusta dok su karte za treći i četvrti koncert u prodaji po punoj ceni.

Više na novisad2022.rs.

Privremena izmena režima saobraćaja na Petrovaradinskoj tvrđavi

Povodom izvođenja devete Betovenove simfonije u okviru „Betoven maratona“ na Petrovaradinskoj tvrđavi doći će do privremene izmene režima saobraćaja od Preradovićeve ulice (od Lovotursa) i na putu ka Petrovaradinskoj tvrđavi. Privremeno se ograničava prolaz postojećom jednosmernom saobraćajnicom od gornjeg platoa do Kameničkog puta i ta veza se privremeno pretvara u dvosmernu uz kontrolu prolaza od strane organizatora.

Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije u vezi s događajima Evropske prestonice kulture možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Kulturom dijaloga do Evrope mira

Različiti umetnički i tribinski programi pokrenuće dijalog domaćih i evropskih mislilaca o potrazi za Evropom mira od 23. do 27. juna u Kreativnom distriktu, koji će tokom ovih pet dana postati svojevrsni Distrikt mira.

Kroz različite stavove, viđenja i sučeljavanja, profesori, naučnici i intelektualci otvoriće pitanja koja se tiču iskustva života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, odnosa društvenih institucija i medija prema pitanju žrtava i politikama pomirenja, ali i brojnih drugih velikih tema. Ovaj program se realizuje u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ koji se bavi promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njegovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje i koji će do 17. jula ugostiti više od 1500 umetnika kroz gotovo 150 programa.

Otuda i povod da neki od najrelevantnijih retoričara u Evropi, kao što je politički ekonomista David Adler, poznati evropski politički aktivista Srećko Horvat, psihološkinja i višenagrađivana profesorka sa Univerziteta u Tel Avivu, dr Nurit Shnabel, akademik na Univerzitetu Keele – Masi Noor, književnica i politikološkinja iz Beča Judith Götz, braniteljica ljudskih prava iz Budimpešte Agnes Daróczi, naučnik i profesor sociologije na Univerzitetskom koledžu u Dablinu, Siniša Malešević dođu u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture.

Kreativni distrikt u nekadašnjoj industrijskoj zoni grada biće prostor za neke od velikih izložbi u okviru „Tvrđave mira“. Na platou Kreativnog distrikta, tik uz šetalište Sunčanog keja, od 23. juna biće postavljen „Medijski lavirint“ iz kog je izlaz lak ukoliko dajete tačne odgovore, a koji se kriju u izložbenom delu. Istog dana, na pitanje kako su neevropski umetnici i aktivisti doživeli ideju Evrope i Evropske unije, odgovoriće izložba „Zamišljene granice“ na Subinom platou u Limanskom parku. Duž Beogradskog keja, Keja žrtava racije i Sunčanog keja publiku će, od 26. juna, kroz devet punktova voditi neki od najznačajnijih državnika, mislilaca i umetnika prošlog veka, u okviru multimedijalne izložbe „U potrazi za Evropom“.

Tokom pet dana razgovora o pomirenju, budućnosti Evrope i drugim aktuelnim društvenim i političkim pitanjima, nastupiće četiri originalna i provokativna benda, koji svojim aktivističkim pristupom obrađuju aktuelne socijalne i političke teme.

Prvi koncert, 23. juna, rezervisan je za sastav specifičnih, kritički nastrojenih tekstova benda TBF. Muzika koja peva o ljubavi, ali koja je i snažno društveno angažovana, u Distriktu mira čuće se 24. juna jer dolazi sarajevski bend Helem Nejse, bosanskohercegovačka grupa Zoster će kroz svoju muziku punu poruka tolerancije, mira i ljubavi održati svoj koncert u subotu 25. juna, dok će kultni novosadski sastav, pionir srpske alternativne rok scene Obojeni program nastup održati na muzičkoj bini u Distriktu mira 27. juna. Prva tri koncerta počeće u 22.30, a četvrti u 22 časa. Ulaz na događaje u Kreativnom distriktu je slobodan.

Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije u vezi sa događajima možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*