BiH: Zbog nameštanja uhapšene fudbalske sudije

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT
SARAJEVO –

Osam osoba uhapšeno je jutros u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji se sumnjiče da su učestvovali u nameštanje utakmica.

To je za sarajevski portal Klix potvrdio portparol SIPA-e Luka Miladinović, koji je rekao da se akcija hapšenja nastavlja.

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

SIPA ovu akciju provodi prema naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, a započeta je jutros u 7 sati na širem području BiH, između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu i drugim mestima.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje mita i drugih oblika koristi.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019., ali i neke iz Premijer lige BiH.

Većinom se radi o sudijama s A liste Prve lige FBiH, a među osumnjičenima su Ilija Živković, Kenan Bajraktarević, Haris Poprženović, Edin Mujkić, Mirza Kazlagić, Marko Pejić, Josip Martinović i drugi.

Među osumnjičenima su osim sudija i druge službene osobe Fudbalskog saveza, među kojima su delegati, posmatrači…

Istragom su obuhvaćeni i Salem Prolić, Irfan Durić, te Anto Bilješko.

Takođe nezvanično, Klix piše da je reč o kriminalnim radnjama koje se odnose na pogodovanje određenim fudbalskim klubovima, uzimanje mita i pozitivno ocenjivanje sudija koji su učestvovali u tim radnjama.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*