Bivša najmlađa milijarderka osuđena za prevaru

Holmsova sa partnerom i majkom ispred suda u Kaliforniji (Foto EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO)

Elizabet Holms (37), osnivač korporacije Teranos, osuđena je za prevaru investitora nakon višemesečnog suđenja u Kaliforniji.

Tužilaštvo je optužilo Holmsovu da je svesno lagala o tehnologiji koja navodno može otkriti oboljenje na osnovu analize nekoliko kapi krvi, prenosi Bi-Bi-Si.

Porota je proglasila Holmsovu krivom po četiri tačke optužnice, uključujući zaveru s ciljem prevare investitora i po tri tačke povezanih prevara.

Optužena je negirala optužbe tužilaštva za koje je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 20 godina.

Ona nije privedena i još uvek nije potvrđen datum izricanja presude, ali naredno ročište zakazano je za sledeću sedmicu, prenosi Tanjug.

Holmsova je optužena po ukupno 11 tačaka optužnice i proglašena je nevinom po četiri tačke koje se odnose na obmanjivanje javnosti.

Korporacija Teranos je u jednom trenutku procenjena na 9 milijardi dolara, što je Holmsovoj donelo titulu najmlađe milijarderke u svetu (ne računajući bogate naslednice) prema magazinu Forbs. Firma koju je osnovala 2003. godine nekada je bila popularna u Silicijumskoj dolini, jer je najavljivala revolucionaran napredak u medicinskoj industriji. Reč je o tehnologiji na osnovu koje je navodno moguće uraditi oko 200 različitih analiza iz svega nekoliko kapi krvi.

Sve to učinilo je Teranos veoma poželjnim za investitore, ali ne samo za njih. O tome koliko je firma smatrana perspektivnom svedoči i podatak da su se u upravnom odboru našli ugledni pojedinci, uključujući i dvojicu bivših američkih državnih sekretara – Henrija Kisindžera i Džordža Šulca.

Ipak, novinarska istraga dnevnika „Volstrit džurnal” 2015. godine pokazala je da osnovna tehnologija Teranosa za testiranje krvi ne funkcioniše, posle čega je korporacija počela da gubi kredibilitet. Nova metoda je inače od početka držana kao stroga tajna, pa nije predstavljena ni naučnoj zajednici koja bi mogla da je oceni. Primera radi, nije objavljeno kakve su mašine koje se koriste u ovim analizama i po čemu se razlikuju od drugih za testiranje uzoraka krvi. Izostali su i članci u stručnim časopisima koji bi bili izvesna potvrda efikasnosti nove metode. Holmsova je kao razlog te tajnovitosti navodila da ne želi konkurenciji da otkrije previše jer je reč o unosnom poslu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*