Bivši pripadnik Armije Republike BiH osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina

PRINTSCREEN

Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu osudio je danas na 20 godina zatvora bivšeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Almira Sarajlića za ratni zločin počinjen u opštini Vitez 22. decembra 1993. godine, javila je danas državna televizija BHTV.

U istom predmetu su optužbe oslobođeni ratni komandanti 325. brdske brigade ARBiH, Ibrahim Purić i Ibrahim Tarahija, kao i još pet njima podređenih pripadnika te brigade – Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Šaćir Omanović, Sadik Omanović i Kasim Kavazović.

Oni su oslobođeni optužni jer nije dokazano da su počinili zločin protiv ratnih zarobljenika, a optuženi Ibrahim Purić osobođen je i optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U predmetu Purić i ostali, osmoricu bivših pripadnika ARBiH optužnica je teretila za ubistva najmanje 12 zarobljenih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i dve žene hrvatske nacionalnosti prilikom napada ARBiH.

Protiv ove presude stranke i branioci mogu izjaviti žalbu veću Apelacionog odeljenja Suda u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*