Bogoslovija proslavila jubilej i zaštitnika Svetog Arsenija Sremca

Ovogodišnja akademija povodom praznika Svetog Arsenija Sremca, zaštitnika Karlovačke bogoslovije, čije ime škola i nosi, protekla je preksinoć u znaku velikih jubileja. Osim osvrta na osam vekova od sticanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, značajna pažnja posvećena je i 225-godišnjici od početka rada tog bogoslovskog učilišta, kao i obnovi rada posle prekida koji je usledio u prvoj polovini 20. veka, od čega se ove godine navršilo pet i po decenija.

Kroz besedu, koja je neizostavan deo svetoarsenijevskih akademija u Karlovačkoj bogosloviji i privilegija novih predavača u kolektivu, na okolnosti koje su dovele do osnivanja učilišta, prve godine rada, najblistaviji period u drugoj polovini 19. veka, kada je ta škola bila u rangu fakulteta, seobi iz nekadašnjeg Blagođejanija, gde je ponikla, preko novosagrađene zgrade Karlovačke gimnazije do zgrade Crkveno-narodnih fondova 1964. godine u kojoj je danas, kao i prekide u radu, podsetio je profesor-pripravnik Bojan Grujičić. Bez obzira na diskontinuitete tokom 225 godina, istakao je Grujičić, Bogosloviji se ne može osporiti kontinuitet u služenju Bogu i stasavanju generacija sveštenoslužitelja.

Foto: Željko Šolak i Milić Ćirić s razrednim starešinom Stankom Laketićem

Tu školu danas, rečeno je na svečanoj akademiji, pohađa 91 učenik, a o njihovom obrazovanju stara se 14 profesora. Deo njih učestvovao je u programu, koji je vršilac dužnosti rektora Bogoslovije protojerej mr Jovan Milanović nazvao gozbom reči, pesme i radosti, pokazavši svoja umeća i talente.

Poštujući tradiciju nagrađivanja đaka za trud i uspehe koje pokazuju, ne samo u nastavi nego i drugim oblastima života i rada tokom petogodišnjeg školovanja, među kojima su i zalaganje za pevnicom u crkvi, u biblioteci i slično, preksinoć je dodeljen pregršt nagrada najboljima. Rektor Milanović podsetio je na to da je fond za nagrade postojao u školi i ranije i da opstaje zahvaljujući mnogobrojnim poštovaocima Bogoslovije iz Karlovaca, zemlje i inostranstva, s episkopom sremskim Vasilijem na čelu.

Titulu najboljeg đaka Bogoslovije ovog puta poneo je učenik pete godine Željko Šolak iz Banjaluke, dok je njegov drug iz razreda Milić Ćirić iz sela Kruščić u Bačkoj nosilac jedinstvene nagrade koja se zove „Čisto srce”. Dobitnika tog zvanja biraju đaci, a potvrđuje Nastavnički savet.

Godina jubileja za SPC bila je povod za kovanje srebrnjaka s likom Svetog Save i odluku da se njima daruju najbolji učenici iz svih razreda. Srebrnjaci su, osim novčanih nagrada, otišli u ruke najboljem đaku u prvom razredu Filipu Daniloviću, Miletu Papiću iz drugog razreda, Jovanu Vidoviću iz trećeg i najuspešnijem učeniku četvrte godine Savi Gligiću.

Titulu najboljeg đaka Bogoslovije ovog puta poneo je učenik pete godine Željko Šolak iz Banjalukedok je njegov drug iz razreda Milić Ćirić iz sela Kruščić u Bačkoj nosilac jedinstvene nagrade koja se zove „Čisto srce”. 

Liturgiju povodom Svetog Arsenija u Sabornoj crkvi, tokom koje su osvećeni slavski kolač i žito, predvodili su vladika Vasilije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*