Bone: Nećemo preći lako preko poteza Australije; Berlin: Ugovor Australije novi poziv EU da ojača suverenitet

PARIZ, BERLIN –

Francuska neće brzo ostaviti po strani spor sa Australijom nastao oko raskida ugovora o podmornicama, i razmatra sve opcije kao odgovor, poručio je danas francuski ministar za evropske poslove Klement Bone.

„Naši odnosi su veoma komplikovani. Ne možemo da se ponašamo kao da se ništa nije dogodilo. Moramo da razmotrimo sve opcije „, rekao je francuski ministar novinarima uoči sastanka sa kolegama iz EU u Briselu, prenosi Rojters.

klement bone

Izvor: EPA (FLORIAN WIESER)

Bone je pozdravio podršku ministara spoljnih poslova EU na sastanku u ponedeljak, i istakao da je ovo pitanje EU, a ne samo problem Francuske.

Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim Kanbera dobija tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon.

Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine konvencionalnih podmornica od Francuske, a Pariz je saopštio da nije bilo nikakvog nagoveštaja o otkazivanju ugovora kada se francuski predsednik Emanuel Makron sastao sa australijskim premijerom Skotom Morisonom sredinom juna.

Berlin: Ugovor Australije novi poziv EU da ojača suverenitet

Australijsko odustajanje od ugovora o kupovini podmornica od Francuske još je jedan poziv na uzbunu Evropskoj uniji da ojača svoj suverenitet, saopštile su danas nemačke vlasti.

Vlasti u Berlinu poručuju i da će, nakon tog poteza, biti teško obnoviti izgubljeno poverenje, prenosi agencija Rojters.

„Ne možemo se oslanjati isključivo na druge, ali moramo sarađivati, a moramo prevladati i naše razlike unutar EU i govoriti jednim glasom“, izjavio je nemački ministar za evropske poslove Mihael Rot novinarima uoči sastanka sa svojim kolegama u Briselu.

„Svi moramo da sednemo za sto. Izgubljeno poverenje mora biti obnovljeno – i to očigledno neće biti lako. Ali želimo da damo konstruktivan doprinos“, dodao je on.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*