Borel: Beograd i Priština moraju da nađu rešenje, EU ga neće diktirati

epa08686490 European High Representative of the Union for Foreign Affairs Josep Borrell gives a press briefing at the end of a Foreign affairs ministers council in Brussels, Belgium, 21 September 2020. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL
BRISEL –

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel izjavio je da očekuje od administracije Džoa Bajdena snažno partnerstvo sa EU u svim pitanjima, jer se ne takmiče na Balkanu pogotovo kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine.

On je u intervjuu za portale Nezavisne i Politički.ba rekao da Beograd i Priština moraju da nađu rešenje i da ga EU neće diktirati, kao i da je pre nekoliko meseci predlog bio razmena teritorija.

dzozep, borel, zozep, borel

EPA-EFE (Olivier Hoslet/POOL)

„Pre nekoliko meseci bio je predlog razmene teritorija. Ali to više nije opcija“, rekao je Borel i dodao da Beograd i Priština moraju da se dogovore , kao i da u EU ima zemalja koje se protive razmeni teroitorija.

Prema njegovim rečima, EU želi da bude posrednik i da za sada stvari idu dosta dobro.

„Predsedavao sam jednim od sastanaka o dijalogu Prištine i Beograda. Emocije su jake i mislim da je razumljivo, jer je dijalog zahtevan i težak, opterećen istorijom“, rekao je Borel.

On je ocenio da je region Zapadnog Balkana isuviše podeljen i sa previše granica, odnosno previše poteškoća za kretanje i ljudi i robe, zbog čega treba raditi na izgradnji Šengena na Balkanu.

„Kada pogledate mapu vašeg regiona, ako želite ozbiljne investicije, a neophodne su vam, teško da ćete ih dobiti ovako rascepkani. Mi smo mi tržište od 40 miliona ljudi. A kod vas je šest zemalja s po nekoliko miliona ljudi. I još ste postavili granice i podijeljeni ste. Tako da ćete vrlo teško privući nekoga s ovakvim granicama i sistemima“, smatra Borel.

Prema njegovim rečima, budućnost Balkana leži u EU, bez obzira na pokušaje i Kine i Rusije, pa i SAD, da izvrše svoj uticaj i budu značajni akteri.

„U suštini niko od njih ne može ponuditi ništa tolike važnosti kakva je evropska perspektiva i članstvo u EU. Samo EU može dati takvu ponudu i strukturisanu perspektivu za budućnost. Celi Balkan ima vrlo jasnu smernicu i putokaz za budućnost. Mi ne možemo priuštiti da BiH bude propala država. Jer to nije nama u interesu“, rekao je Borel.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*