Borelj: Od Srbije se očekuje da spoljnu politiku uskladi sa stavovima Evropske unije

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj kaže da se od Srbije, kao zemlje strateški opredeljene za članstvo u Uniji, očekuje da i na spoljnopolitičkom planu deluje tako da njena evropska perspektiva ne bude narušena.

Žozep Borelj je istakao da bi bilo kakvi diplomatski koraci koji se protive zajedničkom stavu Evropske unije (EU) o Jerusalimu bili za „ozbiljnu zabrinutost i žaljenje“.

 

Žozep Borelj

Žozep Borelj

U odgovoru na poslaničko pitanje o mogućim posledicama uticaja dosadašnje politika SAD na procese pristupanja zemlja Zapadnog Balkan i konkretnim posledicama koje mogu proizaći iz Vašingtonskog sporazuma, Borelj je odgovorio da se od Srbije očekuje da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom EU.

„Srbija već pregovara o pristupanju EU i očekuje se da će svoje politike prema trećim zemljama progresivno uskladiti sa politikama i stavovima koje je usvojila EU – tačku koju smo više puta podvlačili u našem redovnom dijalogu sa Beogradom“, rekao je šef diplomatije EU.

Iz Unije poručuju da od nove administracije u Vašingtonu očekuju „bolju i usklađeniju“ saradnju po mnogim međunarodnim pitanjima, od Irana, Rusije, Kine do Turske.

Očekuje se i „bolja komunikacija i saradnja“ kada je reč o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

Podrška za deo sporazuma koji se odnosi na ekonomsku saradnju

Analitičari smatraju da će se u okvirima obnavljanja strateškog partnerstva, ali i novih politika nastupajuće administracije u Vašingtonu, razmotriti i delovi Vašingtonskog sporazuma i njihova primena.

„Nova američka administracija neće odbacivati delove sporazuma koji se pokažu kao funkcionlni i svrsishodni“, navodi za agenciju Tanjug Džonatan Kac iz nemačkog Maršalovog fonda.

Istovremeom, šef diplomatije EU Žozep Borelj, naglašava da Beograd i Priština „nakon Vašingtona“ u Briselu nastavljaju rad na međusobnom sveobuhvatnom sporazumu „u skladu sa EU tekovinama“ i međunarodnim pravom.

Za razliku od neslaganja oko spoljnopolitičkog pitanja u vezi sa Izraelom, iz EU poručuju da pozdravljaju deo Vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na ekonomski razvoj Beograda i Prištine i regiona u celini.

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*