Britanska vlada daje privremene vize za 300 stranih vozača cisterni za gorivo

Izvor: REUTERS/Peter Cziborra

Vlada Velike Britanije objavila je da će 300 stranih vozača cisterni za gorivo hitno dobiti privremene vize.

U saopštenju britanske vlade navodi se da 300 stranaca koji će doći u zemlju mogu raditi kao vozači cisterni za gorivo do kraja marta sledeće godine s privremenom radnom vizom.

Navodi se da su vize za 4.700 stranih vozača koji ih već imaju i voze vozila za prevoz hrane produžene do kraja februara sledeće godine.

Navodi se da će vize za 5.500 stranaca koji rade u prerađivačkoj industriji biti odobrene od 24. decembra do 31. decembra 2021. godine kako bi se izbegli problemi u snabdevanju zbog velike potražnje tokom božićnih praznika.

Prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS), početkom 2020. godine u Velikoj Britaniji je kao vozač kamiona radilo 37.000 državljana zemalja Evropske unije, a sada je njihov broj smanjen na 24.350.

Stručnjaci smatraju da je broj vozača transportnih vozila u Velikoj Britaniji za oko 100.000 manji nego što je trenutno potrebno toj zemlji.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je juče za BBC, tokom prvog dana konferencije Konzervativne stranke, koja će trajati do srede, da je Britanija posle Bregzita i pandemije koronavirusa u „periodu prilagođavanja“, kao i da je ta zemlja „decenijama imala sistem prevozničke industrije… gde se nije investiralo u kamionska odmorišta, nisu poboljšavani uslovi, podizane plate i oslanjali smo se na ljude koji su bili voljni da dođu, najviše iz zemalja kandidata za ulazak u EU, i da rade pod ovim uslovima. Ono što treba da uradimo je da obezbedimo da ljudi investiraju u osnovnu opremu, kao što su kamionska stajališta i bolje plate“, kazao je Džonson.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*