Brnabić: IKT industrija nosilac rasta u Srbiji

BEOGRAD –

Srbija će ove godine ostvariti više od milijardu evra suficita od izvoza usluga u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija (IKT), što je veći suficit od bilo koje druge industrije, i u toj oblasti već smo postigli rodnu ravnoporavnost, izjavila je premijerka Ana Brnabić na otvaranju konferencije Women in teć, održanoj u organizaciji kompanije Huavej i AFA zajednice.

Zajedno smo došli do toga da je IKT najjača industrija u Srbiji a tek smo na početku i tek smo stvorili bazu za dalji rast. Suficit u IKT industriji ove godine biće preko milijardu evra, u prehrambenoj industriji za prvih sedam mesec 388 miliona evra, u autoindustriji 414 miliona evra, u poljoprivredi 430 miliona evra. „Dakle, IKT je zaista nosilac razvoja ekonomskog rasta Srbije i dodate vrednosti koja se stvara ovde, naglasila je premijerka Brnabić.

tastatura,, kompjuter

Izvor: RTV

Ona je dodala da je prosečna zarada u ovoj oblasti tri puta veća od prosečen plate u Republici i iznosi 175.000 dinara.

Brnabić je navela da u Kancelatiji za IZ i eUpravu Vlade Srbije radi 65 odsto žena, da 64 odsto pobedničkih timova na takmičenjima iz informatike u osnovnim školama čine devojčice i da je Srbija već ostvarila cilj rodne ravnopravnosti u oblasti digitalnih tehnologija.

Brnabić je istakla da Vlada pomaže razvoj IKT sektora kako bi mladi, obrazovani i pametni ljudi mogli da ostanu u Srbiji, osnuju porodicve i grade karijere u svojoj zemlji, da oni koji su otišli mogu da se vrate, i da stranci koji žele da ovde dođu imaju priliku da nađu posao.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*