Brnabić: Plan-za tri godine 100 odsto pokrivenost internetom

Tanjug,video printscreen
BEOGRAD –

U Srbiji je trenutno pokrivenost internetom oko 60 odsto, a cilj je da u naredne tri godine 100 odsto građana i privrednika ima pristup internetu, jer je to danas jedno od osnovnih ljudskih prava, izjavila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

Najavila je da će u martu biti raspisan konkurs kako bi se internet uveo u 600 naselja u Srbiji i omogućilo njegovo korišćenje za 90.000 domaćinstava.

Tanjug,video printscreen

Na otvaranju skupa “Digitalna saradnja: transformacija vlada”, Brnabić je rekla da je danas pušten u rad novi portal eUprave i poručila da je digitalizacija i transformacija javne uprave velika šansa za korenitu reformu.

„Srbija je potpuno posvećena digitalizaciji i prošli smo zaista težak put u poslednje tri godine, ali smo mnogo uradili“, rekla je Brnabić i navela da je Srbija u poslednje tri godine od zemlje koja nije imala ni osnovne registre u elektronskom obliku postala zemlja u kojoj se najveći broj informacija među organima razmenjuje elektronski.

Tako je navela da je broj razmenjenih dokumenata danas dostigao osam miliona što objasnila je, znači da osam miliona građana ili privrednika nije moralo da obilazi šaltere i donosi “na noge” papire kao što je ranije bilo.

„Od zemlje u kojoj je svaki državni organ i lokalna samouprava čuvala dokumenta u sobicama došli smo do države koja ima najmoderniji Data centra gde čuvamo podatke građana na sigurnom, a gradimo još jedan savremeniji Data centar u Kragujevcu”, kaže Brnabić.

Zahvaljući samo jednom elektronskom servisu, kao što je eBeba, roditelji su uštedeli 1,3 miliona sati čekanja i skoro četiri miliona evra, jer se ceo postupak registracije novorođenih beba završi u porodilištu za 15 minuta.

Pored servisa eBebe, Branbić je najavila da će u 2020. godini biti omogućen elektronski upis dece u vrtiće, elektronski upis u osnovne i srednje škole.

Podsetila je da je uveden eDnevnik, eRepcept, eKatastar, e-inspektor, elektronsko plaćanje poreza, elektronska prijava sezonskih radnika, ePravosuđe…

Naglasila je da eUprava takođe štiti životnu sredinu pa tako, navela je, računica pokazuje da smo do danas uštedeli oko 103 miliona listova A4 papira, što je 517 tona papira, i tako sačuvano više od 10.000 stabala.

Brnabić je najavila da će fokus vlade u budućnosti biti na zdravstvu, prosveti, uvođenju socijalnih karata, i obrazovanju.

„Paralelno sa razvojem eUprave naš fokus se prebacuje na jačanje infarstrukture kako bi privrednici imali pristup bezbednom internet. Gradimo puteve, ali pararelno sa tim vlada ozbiljnu pažnju i novac ulaže u digitalne puteve”, rekla je premijerka.

Navela je da je počela izgradnja prvog digitalnog koridora, Moravskog koridora koji će, kaže, omogućiti građanima i privredi u lokalnim samoupravama kao sto su Čačak, Trstenik, Kruševac, da imaju internet kvaliteta jednakog ili boljeg nego u Beogradu ili Novom Sadu.

Premijerka je rekla da očekuje da će današnji skup biti prilika da se razmene iskustva i sagleda kako na najbolji mogući način iskoristiti prednosti koje pruža četvrta industrijska revolucija.

Ponosna je, dodaje, što su danas u Beogradu predstavnici UN, među kojima je i Vinćenco Akvaro, koji vodi digitalizaciju vlada pri UN, predstavnici Estonije, zemlje koja je prepoznata kao lider u digitalizaciji, predstavnici Nemačke, Austrije, Švajcarske, Koreje, ali i predstavnici Albanije i Severne Makedonije, zemalja koje sa Srbijom učestvuju u takozvanoj “mini-Šengen“ inicijativi.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*