Buster doza „Fajzera” najmanje nakon 6 meseci

(Foto EPA-EFE/Jason Szenes)

AMSTERDAM – Evropska agencija (EMA) za lekove zaključila je da se treća, buster doza Fajzer vakcine može primeniti najmanje šest meseci nakon druge doze za osobe starije od 18 godina.

EMA procenjuje da podaci Fajzer vakcine pokazuju porast nivoa antitela kada se buster doza daje približno šest meseci nakon druge doze kod ljudi od 18 do 55 godina.

Istovremeno, u EMA navode da je važno „razlikovati dodatnu dozu za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i pojačane doze za osobe sa normalnim imunološkim sistemom” tzv. buster doze.

Dodatna doza vakcina protiv kovid-19 Fajzer i Moderna može se dati ljudima sa jako oslabljenim imunološkim sistemom najmanje 28 dana nakon druge doze.

Dodaje se da se na nacionalnom nivou mogu izdavati zvanične preporuke o upotrebi buster doza, uzimajući u obzir podatke o efikasnosti i ograničene podatke o bezbednosti.

„Rizik od inflamatornih srčanih oboljenja ili drugih vrlo retkih nuspojava nakon buster doza nije poznat i pažljivo se prati”, zaključuju u EMA, a prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*