Čadež: Inicijativa „mali Šengen“ već dala određene rezultate

Фото: Tanjug (video)/Marko Čadež

BEOGRAD: Inicijativa „mali Šengen“ već je dala određene rezultate u privredi na koje se dugo čekalo, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Foto: Tanjug (video)/Marko Čadež

U intervjuu za RTS, on je rekao da prelaz Tabanovci, a uskoro će i prelaz između Severne Makedonije i Albanije, radi 24 sata dnevno.

U tri smene rade sve inspekcijske službe koje su potrebne da kamioni prođu, dogovoreno je da se priznaju međusobni tranzitni dokumenti, što će omoguciti brži protok robe, navodi predsednik PKS-a.

Čadež, koji je učestvovao na dvodnevnom samitu o „malom Šengenu“ u Tirani, ističe i da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija prvi put tretirati državljane druge zemlje kao domaće.

Navodi da će se u Albaniju, na primer, ići s ličnom kartom, kvalifikacije su priznate, a građani će moći da se registruju pomoću posebnog sistema koji je već završen.

Kada ste ušli s ličnom kartom, vi ste valorizovani, zna se identifikacija. Dobijete jedan broj s kojim možete da funkcionišete, radite, živite u bilo kojoj od ove tri zemlje. To je nešto što je zaista velika stvar, ističe Čadež.

On kaže da su prošli i sporazumi koji su bili „zakočeni“ u Cefti, kao što je međusobno priznavanje autorizovanih ekonomskih operatera.

Vi dobijete sertifikat da ste autorizovani ekonomski operater, kao firma, kao špedicija, kao logističar, i praktično nemate zadržavanja na granicama, objašnjava Čadež.

On je naveo i da će i EU i EBRD izdvojiti velika sredstva za inicijativu.

Kao najveći problem za sprovođenje dogovora navodi kapacitete administracija i napominje da PKS može da izdvoji dodatne resurse kada je u pitanju analitika.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*