Carinici lane oborili rekord u sprečavanju šverca droge

Фото: Управа царина

NOVI SAD: Zbog geostrateške pozicije naše zemlje, najčešće se krijumčare narkotici, novac, akcizni proizvodi, lekovi, zlato, plemeniti metali, oružje, a u poslednjih nekoliko godina izraženija je i ilegalna migracija.

Foto: Uprava carina

Da Uprava carina borbi protiv krijumčarenja narkotika poklanja veliku pažnju pokazuju rezultati, koji su iz godine u godinu sve bolji.

Tako je lane na graničnim prelazima otkriveno gotovo četiri tone različitih vrsta narkotika, čime je oboren rekord u odnosu na prethodne godine, a 2019. je upisana zlatnim slovima u statistiku, navode za „Dnevnik” u Upravi carina, i ističu da je od 2013. do 2018. godine carinska služba zaplenila oko osam tona droge, da bi lane carinici nadmašili sami sebe sprečivši šverc četvorostruko veće količine raznih narkotika, među kojima je i dalje najzastupljenija marihuana.

U Upravi carina ističu slučaj od 11. decembra 2019. godine kada je  na prelazu sprečen šverc više od 220 kilograma te droge iz Crne Gore u Srbiju. Marihuana je pronađena kada je na ulaznu kontrolu stigao kamion bez prikolice, novosadskih registarskih oznaka, za čijim je volanom bio jedan 25-godišnji Novosađanin. Prilikom detaljne kontrole najpre je ispred suvozačkog sedišta pronađen crni yak za smeće, dopola napunjen paketima narkotika, oblepljenim providnom folijom.

Nakon toga su i u unutrašnjosti kabine pronađene još tri kese napunjene istim sadržajem. Identični paketi s marihuanom pronađeni su i ispod vozačevog ležaja u kabini, gde su bili ravnomerno raspoređeni preko cele površine ispod dušeka, a deo paketa otkriven je i u fabričkoj šupljini za alat u kamionskoj kabini. Kada je uviđaj završen, ukupno je bilo 200 paketa u kojima je bio 221 kilogram marihune.

Dan ranije, na prelazu Horgoš otkriven je kamion natovaren s 10.000 stabljika indijske konoplje. Da je dovoljno da carinici posumnjaju da s tovarom nešto nije u redu, pa da se klupko ozbiljnog krivičnog dela otkrije i spreči, pokazali su službenici na tom prelazu kada su, radi detaljnijih provera, zaustavili austrijski kamion koji je prevozio rasad kanabisa jer vozač, turski državljanin, prilikom ulazne carinske kontrole nije imao dozvole koje bi morale da prate takav specifičan tovar.

Naime, on je tvrdio da za stabljike kanabisa, koje je iz Austrije prevozio ka Makedoniji, ima sve neophodne dozvole, ali su carinici utvrdili da to nije slučaj i započeli proceduru hitne provere vozačevih navoda. Nakon što je, preko Ministarstva zdravlja, stigao odgovor nadležnih službi Austrije kojima je potvrđeno da prevoznik ne poseduje dozvolu izdatu od tamošnjih organa, carinici su o svim saznanjima odmah obavestili MUP. Policija je uzorkovala tovar i poslala uzorak na veštačenje, kojim je potvrđeno da je reč o marihuani s udelom THC-a većim od dozvoljenih 0,3 odsto, čime je dokazano da je reč o biljci sa spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci.

Krajem novembra na prelazu Preševo je, prilikom ulazne kontrole, sprečen šverc gotovo osam kilograma heroina. Carinici su ga pronašli ispod tapacirunga, iznad zadnjeg levog točka skupocenog „mercedesa”, kojim je upravljao jedan 29-godišnji albanski državljanin. On je iz Albanije, preko Severne Makedonije i Kosova i Metohije, putovao ka Mađarskoj, radi navodne kupovine mašine za obradu drveta. Iz fabričke šupljine iznad točka tog automobila izvađeno je 15 paketa najčistijeg heroina, ukupne težine 7.808 grama.

Poznato je da carinska služba raspolaže najsavremenijom tehnikom za kontrolu robe, poput mobilnih i stacionarnih skenera, raspoređenih na gotovo svim većim graničnim prelazima, ali i po dubini teritorije. Među modernom opremom su i dva najsavremenija uređaja „rigaku”, koji za svega nekoliko trenutaka, pomoću laserskih zraka uperenih u određeni predmet, precizno detektuju sastav bilo koje materije.

Zahvaljujući mobilnom skeneru, 6. decembra je na Preševu zaplenjen i kilogram kokaina. Naime, analizom slike automobila „seat altea” švajcarskih registarskih oznaka uočene su nepravilnosti u delu prtljažnog prostora, odmah iza zadnjih sedišta automobila. Upravo na tom mestu pronađen je paket s belom praškastom materijom, umotan u crnu majicu. Reč je o paketu teškom 1.057 grama, koji je, nakon priručne analize na licu mesta, odreagovao na kokain.

Moderna tehnika i oprema su svakako od neprocenjive koristi, kažu u Upravi carina, ali za izvanredne rezultate ipak je presudan ljudski faktor. Srpski carinici prolaze premanentne stručne obuke iz te oblasti pa se, pre svega znanjem i iskustvom, u saradnji s drugim državnim organima, uspešno suprotstavljaju sve osionijim krijumčarima narkotika.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*