Cena ruskog gasa za Moldaviju 450 dolara za 1.000 kubika

(EPA-EFE/DUMITRU DORU)

Cena ruskog gasa za Moldaviju za isporuke u novembru iznosi 450 dolara za 1.000 metara kubnih, prema sporazumu koji su potpisali ruski gasni džin Gasprom i zvanični Kišinjev, izveštava Tass.

Gasprom i vlada Moldavije postigli su prošlog petka dogovor o produženju ugovora o snabdevanju te zemlje gasom na period od pet godina. Nova cena gasa za Moldaviju iznosiće u novembru 450 dolara za 1.000 kubnih metara i variraće u zavisnosti od situacije na tržištu, navodi ruska novinska agencija.

Prošle godine, Moldavija je uvozila ruski gas po ceni od 148 dolara u proseku za 1.000 kubika. Godišnja potražnja ove zemlje za prirodnim gasom procenjuje se na oko 2,9 milijardi kubnih metara.

Bivši šef moldavske Nacionalne regulatorne agencije za energiju Viktor Parlikov izjavio je da će cena gasa za stanovnike Moldavije u novembru porasti sa 4,3 leja (oko 0,25 dolara) po kubnom metru na devet ili 10 leja (preko 0,5 dolara).

„Tarifa može porasti na 9-10 leja po kubnom metru gasa, ako se uzme u obzir samo gasna komponenta. Ali ima mnogo drugih faktora, kao što su količina, devizni kurs, finansijska odstupanja”, rekao je on u intervjuu za tv kanal PRO.

Dodao je da će to biti „najviša tarifa u čitavoj istoriji zemlje”, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*