Četvrto hapšenje požeških funkcionera

Foto: Inicijativa za Požegu

Slavko Dobrić (58), direktor JP Razvojna agencija Požega, koji je osumnjičen da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio tu agenciju, četvrti je funkcioner u vrhu lokalne vlasti u tom gradu koji je uhapšen od maja ove godine.

Foto: Inicijativa za Požegu

Dobrić, koga su u petak uhapsili pripadnici MUP i Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, pritvoren je i, uz krivičnu prijavu, biće priveden Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

MUP je saopštio da se sumnja da je on „od 2014. do 2019. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja, na osnovu Ugovora o dugoročnom stambenom kreditu, dodelio sebi 5.324.054 dinara, koja je vraćao novčanim stimulacijama koje je sam sebi davao“.

Tereti se i da je sa „računa te agencije davao pozajmice fizičkim licima, preduzetnicima i udruženjima u iznosu od 1.078.000 dinara, koje nisu naplaćene, ali i da je omogućavao i korišćenje telefonskih kartica fizičkim licima, koja nisu zaposlena u tom lokalnm javnom preduzeću za čije račune je sa računa te agencije isplaćeno ukupno 458.332 dinara“.

Protiv jedne službenice u toj agenciji biće podneta krivična prijava, zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično delo sprečavanje i ometanje dokazivanja, odnosno da je sačinila više lažnih dokumenata u nameri da spreči ili omete dokazivanje krivičnih dela koja se stavljaju na teret direkoru.

Foto: Printscrin TV Požega

Dobrić, koji je član Jedinstvene Srbije, a koja je deo vladajuće koalicije u Požegi koju predvodi SNS, četvrti je lokalni funkcioner u tom gradu koji je uhapšen. Početkom maja ove godine, zbog sumnje u korupciju, uhapšen je kompletan vrh požeške vlasti i to naprednjaci – Milan Božić, predsednik opštine, Zorica Mitrović, predsednica SO, i Velimir Maksić, načelnik opštinske uprave.

Navodeći da „borba protiv sistemske korupcije i bahatosti ljudi na rukovodećim mestima javnog sektora nije uzaludna“, Udruženje građana „Inicijativa za Požegu, koje je duže od godinu i po, tokom protesta i drugih akcija, ukazivala na bahatost, nezakonito trošenje opštinskog budžeta i druge nezakonitosti u radu lokalnih funkcionera i dokaze o tome dostavaljala državnim organima, saopštila je da je „hapšenje Slavka Dobrića logičan rezultat nastavka rada istražnih organa“.

Inicijativa je podsetila na to da se na više njenih zahteva za pristup informacijama od javnog značaja Razvoja agencija oglušila ili je uzvraćala da ne želi da dostavi tražene podatke, jer njeni čelnici nisu zadovoljni načinom na koji to udruženje piše o tom javnom preduzeću.

„Na FB stranici Inicijative za Požegu nalaze se tekstovi koji detaljno opisuju sve nepravilnosti u radu ovog JP, posebno u vezi sa izgradnjom stambene zgrade u III rejonu u Požegi, kao i opis bahatog ponašanja uhapšenog direktora Slavka Dobrića“, saopštila je Inicijativa.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*