Crkve u plamenu posle otkrića masovnih grobnica

Posmrtni ostaci oko hiljadu dece u blizini nekadašnjih katoličkih internata otkrili su stravične razmere kulturnog genocida nad autohtonim stanovništvom, navodi Politika.

Odavanje pošte na lokaciji gde su otkriveni posmrtni ostaci 751 deteta u mestu Kavizos Frst Nejšen (Foto: Beta-AP)

Kanadi je hitno potrebna nezavisna istraga o smrti hiljada dece starosedelaca u školskim internatima kojima je upravljala Katolička crkva, ako zemlja hoće da se suoči sa stravičnim razmerama svoje kolonijalne prošlosti, poručio je Mari Sinkler, nekadašnji predsednik Komisije za istinu i poverenje, povodom otkrića još 751 neobeleženog groba na mestu nekadašnjeg katoličkog internata „Marijeval” u mestu Kavizos Frst Nejšen.

Ovaj bivši senator i jedan od prvih sudija iz redova autohtonih naroda u Kanadi za „Gardijan” kaže da ima još neotkrivenih masovnih grobnica dece indijanskog porekla, koje kriju još porazniju istinu o masovnom „kulturnom genocidu” u kojem su aktivno učestvovali školsko osoblje i predstavnici crkve. Na osnovu prikupljenih svedočenja komisija procenjuje da je više od 4.100 dece umrlo od bolesti, zanemarivanja i samoubistava. Sinkler misli da je taj broj mnogo veći i da je 15.000 dece starosedelaca koja su bila oduzeta od roditelja i predata katoličkim školama radi prisilne asimilacije izgubilo život pod nejasnim okolnostima.

Smrt indijanske dece koja su u sistemu prisilnog prevaspitavanja bila izložena raznim vrstama maltretiranja, uključujući i seksualno, uglavnom je zataškavana i nije bile deo zvanične statistike. Kanadska vlada se 2008. godine zvanično izvinila zbog ove „sistemske greške”, ali se nije mnogo odmaklo u utvrđivanju bolne istine.

I dok su samo prošle sedmice izgorele četiri katoličke crkve u područjima gde živi starosedeoci indijanskog porekla, Kanađani su počeli da se suočavaju s prikrivenim tamnim stranicama istorije koje prete da ovoj do sada uzornoj demokratiji udare žig zemlje koja je rasističkim metodama htela da istrebi svoje autohtono stanovništvo. Tako su Crkva Svetog Srca i Crkva Svetog Grgura izgorele otprilike u isto vreme, nakon što je Kanada obeležila Nacionalni dan starosedelačkih naroda, preneo je Bi-Bi-Si. Dve crkve, izgrađene pre više od 100 godina, nalaze se na udaljenosti od oko 40 kilometara jedna od druge u zapadnoj kanadskoj provinciji.

Iako policijska istraga još nije utvrdila ko je zapalio crkve, sumnja se da su požari namerno podmetnuti kao čin osvete zbog masovnih grobnica dece. Grupa starosedelaca je početkom juna šokirala Kanađane, ali i svet, kad je objavila podatke o prvom otkriću posmrtnih ostataka 215 dece u blizini škole u Britanskoj Kolumbiji, zatvorene 1978. godine. Grobovi su otkriveni uz pomoć posebnog radara, jer su nadgrobni spomenici uklonjeni.

Procenjuje seda je u internatski sistem u Kanadi, koji je uglavnom finansirala država, u periodu od 1831. do 1996. godine bilo uključeno oko 150.000 dece, predate katoličkim školama zbog asimilacije i nasilnog pokrštavanja.

Već posle prvog otkrića grobova u kojima su posmrtni ostaci 215 dece, od kojih su neka imala samo tri godine, kanadski premijer Džastin Trudo je obećao konkretnu akciju za podršku preživelima i porodicama domorodačkog stanovništva.

„Nažalost, ovo nije slučajnost ili izolovani incident. Nećemo se skrivati od toga. Moramo priznati istinu. Internatske škole su bile stvarnost – tragedija koja je postojala ovde, u našoj zemlji, i to moramo prihvatiti”, rekao je premijer.

Posle otkrića druge grobnice Trudo, koji je katolik, rekao je da je povodom ovih slučajeva razgovarao s papom Franjom.

„Hteo sam da mu naznačim koliko je bitno ne samo da uputi izvinjenje, nego da dođe na kanadsko tlo i izvini se Kanađanima starosedeocima. Znam da vođstvo Katoličke crkve aktivno radi na narednim koracima”, rekao je premijer Kanade, prenosi Rojters.

Papa Franja rekao je da ga je otkriće grobova dece pored katoličkih internata zabolelo i pozvao svet da poštuje prava i kulture autohtonih naroda. Međutim, njegovo odbijanje da se ipak direktno izvini za ove zločine vršene tokom jednog veka, u kojima su učestvovali i mnogi katolički sveštenici i časne sestre, razočaralo je mnoge.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*