Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija podržale sankcije Belorusiji

Sa protesta u Minsku (Foto EPA/STR)

PODGORICA – Pojedine zemlje regiona nalaze se među sedam zemalja koje su se pridružile sankcijama koje je Evropska unija uvela Belorusiji kao odgovor na obračun s protestima protiv predsednika Aleksandra Lukašenka nakon spornih predsedničkih izbora u avgustu.

Među sedam zemalja koje nisu članice EU, a koje su se pridružile sankcijama nalaze se i Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija, prenosi CDM.

Visoki komesar Evropske unije EU za spoljnu politiku Žozep Borelj naveo je u saopštenju da su kaznene mere podržale Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Ukrajina.

„Te države će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Saveta EU. Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je”, stoji u saopštenju Borelja, prenosi Tanjug.

Aleksandar Lukašenko, koji vlada Belorusijom 26 godina, suočava se gotovo sa svakodnevnim protestima na kojima se traži njegova ostavka nakon izbora 9. avgusta, koje opozicija smatra neregularnim, a Zapad odbija da prizna rezultate.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*