Da li će Austrija zabraniti putovanje u Srbiju

EPA-EFE

Austrijska vlada se danas sprema da objavi službeno upozorenje protiv putovanja u zemlje Zapadnog Balkana. Nova uputstva biće proglašena na zajedničkoj pres-konferenciji ministara zdravstva Rudolfa Anšobera, spoljnih poslova Aleksandra Šalenberga, unutrašnjih poslova Karla Nehamera i integracije Suzane Rab.

Na službenim stranicama austrijske vlade, čitav region Zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku i Sloveniju, svrstan je u grupu zemalja visokog rizika. To je situacija ovog jutra, koja bi u toku dana, ili vrlo skoro, bila promenjena u upozorenje od puta u region.

EPA-EFE

Do ove odluke dolazi zbog rastućeh broja novih infekcija u čitavom regionu, u Srbiji samo juče 274 u jednom danu. Kako je vreme godišnjih odmora, vlada očekuje da će na desetine hiljada onih koji ili rade u Austriji, ili su poreklom iz regiona, otputovati na odmor u zemlje porekla i tako dodatno zakomplikovati situaciju.

Potencijalni broj ljudi iz Austrije koji provode odmor u zemljama Zapadnog Balkana je veliki. U Austriji živi više od 120.000 državljana Srbije, plus oko 30.000 onih s Kosova i Metohije s dokumentima prištinskih institucija; nešto ispod 100.000 onih sa pasošem BiH, i oko 3.000albanskih državljana.

U Austriji takođe raste broj novoinficiranih, iako manje dramatično. Trend nije dobar: sredinom meseca je broj aktuelno obolelih bio oko 300, sada je duplo veći.

Sa dobrom vesti o otvaranju prostora Šengena za građane Srbije, ovo bi odmah bila loša. Ona pokazuje koliko se situacija brzo menja u slučaju koronavirusa, koliko lako on koristi nepažnju i opuštenost da započne novi eksponencijalni ciklus rasta.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*