Da li će SzS bojkotovati izbore i u „opozicionim“ opštinama?

pixabay.com
BEOGRAD –

Savez za Srbiju odavno je doneo odluku o bojkotu izbora, ali sada, kako piše „Blic“, pojedini članovi SzS traže način da učestvuju na lokalnim izborima, posebno u opštinama gde je opozicija već na vlasti.

Kako navodi list, predsednik opštine Paraćin i potpredsednik DS Saša Paunović prošle nedelje je održao sastanak sa odbornicima i predstavnicima mesnih zajednica i oni su jednoglasno doneli odluku da na lokalne izbore izađu kao grupa građana.

Međutim, Paunović je za „Blic“ rekao da ostaje pri odluci o bojkotu.

„Demokratska stranka je donela odluku da bojkotuje izbore, a do sada sam uvek na izbore izlazio na listi DS. To je odluka koja trenutno važi“, rekao je Paunović.

pixabay.com

Na pitanje da li „trenutno“ znači da odluka može i da se promeni, rekao je da sumnja, a na pitanje „može li na izbore kao grupa građana“, naglasio je da je „na to pitanje već odgovorio“.

„U Paraćinu postoji određena zbunjenost činjenicom da treba da bojkotujemo lokalne izbore koje sami organizujemo preko opštinske izborne komisije da bismo se izborili za neke slobodnije izbore u budućnosti koje će onda organizovati opštinska izborna komisija koju bi tada formirao SNS“, naveo je Paunović.

„Blic“ dodaje da se spekuliše da predsednik opštine Šabac i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović takođe planira izlazak na izbore na lokalu, jer ne želi Šabac da prepusti naprednjacima.

List, međutim, navodi da Zelenović „nije želeo“ da odgovori na njihovo pitanje da li bojkot važi i za izbore na lokalu.

Ipak, „Blic“ napominje da su Zelenović i Dragan Đilas, na sastanku u Briselu sa potpredsednicom Evropskog parlamenta Klarom Dobrev, poručili da ostaje „odluka o bojkotu lažnih izbora na proleće – na republičkom nivou, ali i na lokalnim nivoima“.

S druge strane, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, na pitanje hoće li izaći na lokalne izbore, kratko u poruci kaže „ne“, a na pitanje da li postoji mogućnost da učestvuje na izborima ispred grupe građana, dodaje „ne, ne i ne“.

„Blic“ ističe da je predsednik opštine Čajetina i lider Zdrave Srbije Milan Stamatović saopštio da je izlazak njegove stranke na lokalne izbore „preko potreban“ jer je, kako je naveo, za građane Čajetine, ali i cele Srbije, „odbrana slobodnog Zlatibora i ostalih ‘oaza slobode’ na prvom mestu“.

„Nema predaje bez demokratske borbe i učešća na lokalnim izborima. ZS već dugo upozorava da je jedini prihvatljiv kompromis da se na najmanje šest meseci pomeri datum održavanja parlamentarnih izbora i formira prelazna tehnička vlada koja će pripremiti uslove za njihovo održavanje, a da sve opozicione stranke učestvuju na redovnim lokalnim izborima“, rekao je Stamatović.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*