Da li ćete platiti kaznu ako masku nosite ispod nosa?

Ukoliko masku nosite ispod nosa, na bradi ili na drugi način kojim se ne prekrivaju ključni delovi lica, možete da budete prekršajno kažnjeni, uprkos tvrdnjama da „nosite masku“.
Da li ćete platiti kaznu ako masku nosite ispod nosa?

Foto: 021.rs
Nošenje maske najbitnija je preventivna mera, a kako je poznato, njeno nošenje je obavezno u određenim okolnostima – na primer u javnom prevozu i u zatvorenom prostoru.
Komunalna milicija i inspekcija već nekoliko vreme imaju pravo da kontrolišu poštovanje epidemioloških mera, te da pišu kazne za njihovo nepoštovanje. U to spada i nošenje maske, a budući da mnogi i dalje nose maske nepravilno – najčešće ne pokrivajući nos, pitali smo komunalne službe da li će kazniti građane koji ne nose masku pravilno.
Kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, komunalne službe se prilikom kontrola pozivaju na stručna uputstva „Batuta“, a u kojima je navedeno da se maska pravilno nosi kako bi imala zaštitnu ulogu, što znači da maska treba da prekrije nos, usta i bradu, te da čvrsto prianja uz lice.
„S obzirom na zaštitnu ulogu zaštitne maske u sprečavanju širenja zarazne bolesti, potrebno je da se ista koristi na propisani način. Iz tog razloga Gradska uprava za inspekcijske poslove putem komunulnih inspektora i komunalnih milicionera će intenzivno kontrolisati pravilan način nošenja zaštitnih maski. Nenošenje zaštitne maske, odnosno nepravilno nošenje iste podrazumevaće se kao nepridržavanje mera lične zaštite, što za posledicu ima i prekršajnu odgovornost„, objašnjavaju za 021 u Gradskoj upravi.
To znači da možete prekršajno odgovarati, to jest platiti kaznu u iznosu od 5.000 dinara ukoliko nosite masku ispod nosa, brade ili na drugačiji, nepravilan način u javnom prevozu i zatvorenom prostoru. Ta kazna je nedavno uvedena izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
Nepravilno nošenje maske dovodi u opasnost od širenja virusa korona u trenutku kad Novi Sad, ali i Vojvodina i cela Srbija beleže rekordne brojeve zaraženih, preminulih i hospitalizovanih građana. Širenju virusa korona pogoduje i određeni broj neodgovornih građana koji misle da je virus „svetska zavera“ i izmišljena pojava, te ne poštuju mere koje štite i njihove, ali i živote svih drugih.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*