Dačić: Ne nastupamo sa SNS, ponosni smo na zajedničke rezultate

Фото: FoNet

BEOGRAD: Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da ta stranka neće na narednim izborima imati zajedničku listu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i poručio da je zadovoljan rezultatima koje je njihova zajednička koalicija u proteklih sedam godina ostvarila, a što će biti osnova za njihovu buduću saradnju.

Foto: FoNet

„Nastavićemo saradnju sa SNS-om, ali na izbore ćemo nastupati samostalno, odnosno u koaliciji s Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, nećemo imati zajedničku listu sa SNS-om, što je i normalno, jer smo do sada uvek išli odvojeno na izbore“, rekao je Dačić novinarima uoči početkasednice Glavnog odbora SPS-a.

On je pozitivno ocenio sve rezultate koje je SPS ostvarila u koaliciji sa SNS-om, dodajući da je za proteklih sedam godina napravljen veliki pomak kada je reč o spoljno-političkoj poziciji Srbije.

„Srbija je danas faktor koja nije samo predmet rasprave na međunarodnim forumima, već i veoma značajan međunarodni faktor bez čijeg učešća i saglasnosti nema rešavanja najaktuelnijih pitanja u regionu“, primetio je Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.

Naveo je da se ojačana spoljno-politička pozicija Srbije može videti i u suretima predsednika Srbije Aleksandra Vučića s brojnim međunarodnim zvaničnicima.

Dačić je istakao da je Srbija, istovremeno, mnogo uradila i na jačanju svoje pozicije time što je stabilizovala finansijsku situaciju.

Visoka stopa društvenog rasta, privlačenje stranih investicija, rast zaposlenosti i povećanje životnog standarda su, naveo je, ciljevu su sadašnje, ali i svake buduće politike.

„Mi smo ponosni na sve rezultate koje smo zajedno s Vučićem i SNS-om ostvarili i u narednom periodu to će biti osnova za naše odnose i u budućim političkim dogadajima, uključujući i situaciju posle izbora“, podvukao je Dačić.

Incident ispred Skupštine nije politički čin

Dačić je osudio sinoćnji incident ispred Skupštine Srbije kada su učesnici protesta s pojedinim vođama opozicije pokušali jarbolom od zastave da polome staklo na njenim ulaznim vratima i poručio da takvo ponašanje državni ograni treba da sankcionišu.

„Najoštrije osuđujemo takvo ponašanje, jer je to pokazatelj jednog ekstremizma i nasilja koji šire pojedine opozicione stranke i njihovi lideri, i to zaista zahteva reakciju državnih organa“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja medija uoči početka sednice Glavog odbora SPS-a.

On je ocenio da sinoćni incident ispred Skupštine Srbije nije politički događaj.

„Neke stranke očigledno mogu da uđu u Skupštinu samo ako provale, umesto da uđu na izborima. Zato i neće da učestvuju na izborima, to je za njih jedina dobitna kombinacija“, istakao je Dačić.

Na pitanje novinara da li se sinoćnim događajem ponavlja 5. oktobar, Dačić je odgovorio da istorija može da se ponovi ili kao tragedija ili kao farsa.

„U ovom slučaju, mislim da je to i tragedija – zato što se ponavljaju neke slike koje samo nanose štetu Srbiji, a s druge strane i farsa – zato što su u pitanju političke stranke koje nemaju gotovo nikakvu političku podršku u biračkom telu Srbije“, naveo je Dačić.

Primetio je da to što je manja podrška tim političkim strankama, one više pristupaju ekstremizmu i nasilju, dodajući da „mržnja i ostrašćenost“ pojedinih predstavnika opozicije nikada nisu bile tako prisutne kao danas.

„Danas pokušavaju da predstave da je politički legitimno kada crtate nekome metu i kažu da su to metafore. U listu “Identitet“ pred ubistvo Đinđića je objavljen jedan tekst da je “Đinđić meta slobodnog strelca“. Na žalost, to se i desilo“, podsetio je Dačić.

Prema njegovim rečima, danas neko pokušava da „izvrgne ruglu“ kada se slična situacija ponavlja sa akutelnim predsednikom Srbije.

„Obaveza je svih ne samo da osude nego da sankcionišu takve pozive, podstrekivanje na ubistvo Vučića. S druge strane, svaki dan se fabrikuju laži, afere i protiv njega i njegove porodice, a to je još jedan pokazatelj sredstava koji se koriste u ovoj političkoj borbi, koja više nije politička“, zaključio je Dačić.

Ponašanje Prištine ne daje optimizam za nastavak dijaloga

Dačić je izjavio da je ponašanje Prištine, navodeći kriviču prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izjavu kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ga ne želi za pregovaračkim stolom, pokazatelj da njoj niej stalo do dijaloga i kompromisa.

„Ako ovako budu nastavili, nismo optimisti kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine“, rekao je uoči početka sednice Glavnog odbora svoje Socijalističke partije Srbije (SPS) Dačić, dodavši da će ponašanje Prištine biti jedna od tema sednice.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to što Srbija ima konstruktivan pristup, na osnovu postupaka Prištine može se zaključiti da je reč o jednom „političkom ludilu“ i jednostranim aktima koji pokazuju da je Priština najveći faktor nestabilnosti.

„To je pokazatelj da njima nije stalo do dijaloga i kompromisa, samo je problem u tome što oni ne shvataju da se situacija veoma promenila“, rekao je Dačić i dodao da se danas spoljno-politička pozicija Srbije promenila i poboljšala.

Naveo je da se to može videti i u suretu predsednika Vučića sa brojnim međuarodnim zvaničnicima, a istovremeno je Srbija uradila mnogo i na jačanju svoje pozicije time što je stabilizovala finansijsku situaciju.

Dačić je dodao da je za ovu vladu najvažniji cilj da se sačuvaju mir i stabilnost na KiM, dodajući da zbog toga u Srbiji mora postojati političko jedinstvo i stabilna politička situacija.

„To je suština našeg odnosa sa Srpskom naparednom strankom (SNS). Mi delimo iste ciljeve, a to je da Srbija što bolje zaštiti svoje državne i nacionalne interese i ostvari sve preduslove da u jednom dugom peirodu možemo da imamo društveni rast“, zaključio je Dačić.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*