Dačić: Nemoguće rešenje za Kosovo i Metohiju do izbora u SAD

.FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC/ nr
BEOGRAD –

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je veliko pitanje kada će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen i dodao da nije moguće postići rešenje pre predsedničkih izbora u SAD u novembru, imajući u vidu postojeću situaciju, pandemiju i krizu u Prištini.

Dačić je, komentarišući koja bi američka administracija bila bolja za dijalog – Donalda Trampa ili Džoa Bajdena, rekao da za srpske interese svakako bolja Trampova, jer je podstakla neke procese, prihvata ideju da treba da dođe do kompromisa koji bi bio u interesu obe strane i ne smatra da je to pitanje završeno i da Srbija treba samo da prizna nezavisnost Kosova.

.FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC/ nr

„Ovo je prvi put da je američka administracija imala takav pristup, što je za nas veoma bitno jer otvara mogućnost za kompromise i dogovore“, ocenio je Dačić za portal Sputnjik.

On je dodao i da je veliko pitanje kada će dijalog biti nastavljen zato što se ne zna šta će biti na Kosovu i izrazio nadu da će Žozep Borel i Miroslav Lajčak uskoro pokrenuti pregovarački proces.

Govoreći o dešavanjima u Crnoj Gori, Dačić je poručio crnogorskoj vlasti da proba da nađe zajednički jezik sa svojim građanima srpske nacionalnosti i svojom crkvom.

Kako je rekao, jedini put za stabilnost Crne Gore je dogovor, dok izbegavanje dijaloga samo može da vodi ka daljoj eskalaciji sukoba.

„Veoma je važno da se problemi rešavaju dijalogom. Za nas nikakav problem ne predstavlja da li građani Crne Gore žele da žive zajedno sa Srbijom ili žele da imaju svoju državu. Pitanje suverenosti i nezavisnosti Crne Gore nema nikakve veze sa pravima srpskog naroda, građana Crne Gore, kojih ima više od 28 odsto“, rekao je on.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*