Danski ministar podnosi ostavku zbog naredbe o ubijanju nerčeva

Danski ministar podnosi ostavku zbog naredbe o ubijanju nerčevaIzvor: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Danski ministar za hranu i poljoprivredu rekao je da će podneti ostavku zbog manjka poverenja parlamentarnih poslanika, nakon nezakonite vladine naredbe o ubijanju nerčeva na farmama.

„Danas sam obavestio premijera da želim dati ostavku na dužnost u vladi. Shvatam da nemam potrebnu podršku među poslanicima“, objavio je ministar za hranu i poljoprivredu Mogens Jensen na Tviteru.

Njegov potez događa se u svetlu najveće krize vlade od početka pandemije, nakon što je nezakonito naredila usmrćivanje svih nerčeva uzgojenih na farmama kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, uključujući i novi, mutirani soj.

Pre dve nedelje vlada je naredila da vojska i policija pomognu vlasnicima farmi nerčeva da ubiju 17 miliona tih životinja koje se uzgajaju zbog krzna.

Vladina drastična odluka usledila je nakon što su zdravstvene vlasti rekle da uzgoj nerčeva predstavlja rizik za javno zdravstvo u zemlji zbog široko rasprostranjenih zaraza na farmama, pogoršanih nalazom mutiranog soja virusa, za koji je rekla da bi mogao ugroziti delotvornost budućih vakcina.

„Pametno je da Mogens Jensen odlazi u penziju. Nije bilo drugog puta napred“, napisala je politička liderka vladine saveznice, Socijalističke narodne stranke, Pija Olsen Dir na Tviteru.

Opozicione stranke pozdravile su Jensenovu odluku, ali sada su preusmerile pažnju na premijerku Mete Frederiksen, za koju kažu da je takođe odgovorna, pa su pozvale na nezavisnu istragu vladinih postupaka.

Poverenje Danaca u vladu opalo je poslednjih nedelja nakon naredbe, prema istraživanju univerziteta Aarhus. Samo nešto više od polovine ispitanika izjavilo je sredinom novembra da u vladu ima poverenja, što je pad prema julu, kad je vladi verovalo 75 posto ispitanika.

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*