Dekan: Student će se pre zaraziti u kafiću nego na fakultetu

Foto: Stefana Savić

Prema poslednjim podacima, na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu  korona virusom zaražena su tri studenta i jedna zaposlena osoba, potvrdio je za Danas dekan ove ustanove Dušan Živković.

Foto: Stefana Savić

On navodi da su sve obolele osobe izolovane, kao i njihovi kontakti, te da je sve urađeno kako bi se sprečilo širenje kovida 19.

– Dobili smo sugestije od Rektorata, dodeljen nam je epidemiolog i u kontaktu sa njim nam je potvrđeno da smo sve uradili kako treba. Sve smo učinili i činićemo sve što je potrebno radi prevencije, ističe Živković.

Povodom informacije koja se pojavila u medijima da je na fakultetu zabranjeno organizovanje kolokvijuma, sagovornik Danasa kaže da je još krajem maja doneta odluka da se kolokvijumi ne održavaju a da su „sada podsetili zaposlene na to“.

– Preporuka Senata Beogradskog univerziteta i Ministarstva prosvete jeste da u ovoj školskoj godini kolokvijumi nisu obavezni za polaganje ispita i mi smo to usvojili na našem veću. Ispiti se organizuju samo pismeno tako da se poštuje razmak i ograničenje broja studenata u prostoriji – dodaje Živković, ističući da je „šansa da se student zarazi na fakultetu, ne samo našem, daleko manja nego u kafićima, radnjama ili na utakmicama“.

Pored Poljoprivrednog fakulteta, u medijima su se ranije pojavile informacije i da se korona virus pojavio na Biološkom i Medicinskom fakultetu, gde su navodno zaraženi zaposleni. Istovremeno, Danasu je krajem prošle nedelje u Studentskoj poliklinici rečeno da iz dana u dan raste broj pacijenata kod kojih je potvrđen korona virus.

Prorektor za nastavu BU Petar Bulat kaže za Danas da Univerzitet nema podatke o trenutnom broju zaraženih studenata i zaposlenih koronom, objašnjavajući da su se studenti na Poljoprivrednom fakultetu zarazili iz tri različita izvora a ne među sobom. On navodi da postoji uputstvo koje je izradio Batut a koje se tiče organizovanja rada, i koje fakulteti primenjuju u različitoj meri.

– Ima fakulteta koji su detaljno primenili te preporuke Batuta, a ima i onih koji su ih shvatili manje ozbiljno. Uputstvo iz Batuta se odnosi na broj studenata koji može da bude u kabinetu, zatim da studenti odmah ulaze na ispit bez čekanja, da svi moraju da nose maske… – objašnjava Bulat.

Na pitanje da li na fakultetima postoje uslovi da se preporuke sprovedu u praksi, prorektor odgovara da se čine „nadljudski napori da se zaštite zaposleni i studenti“.

– Neki fakulteti međusobno dele prostor, na nekima je produženo radno vreme, dakle čini se sve da se preporuke ispoštuju – kaže Bulat.

Bebac: Izmestite birališta iz vrtića

Roditeljski portal Bebac apelovao je juče na nadležne da se biračka mesta izmeste iz vrtića jer je virus korona i dalje prisutan i i dalje imamo veliki broj  novozaraženih. „Dok naši vrtići rade smanjenim kapacitetom jer, i dalje, po preporukama kriznog štaba,  decu u vrtić šalju uglavnom oni roditelji koji nemaju drugo rešenje za čuvanje dece, neprimereno je i neoprezno otvoriti vrata vrtića za izbore i time drastično povećati broj ljudi koji kroz vrtić prolazi“, navodi Bebac. Iz ovog portala dalje upozoravaju da se dan nakon izbora deca vraćaju u vrtić, čime se njihovo zdravlje dovodi u rizik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*