Dimitrov: Mi smo Makedonci koji govore makedonski jezik

epa08441125 A bird flies over the empty main square during curfew in downtown Skopje, North Macedonia, 24 May 2020. Due to the increased number of newly-registered cases of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus, as well as the celebration of the Muslim holiday of Eid al-Fitr, the Macedonian government has decided to impose a curfew from 11 am on 24 May until 5 am on 26 May. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
SKOPLJE –

Želimo članstvo u EU, ali ne pregovaramo o tome ko smo i kojim jezikom govorimo. Mi smo Makedonci koji govore makedonski jezik, izjavio je u ponedeljak zamenik premijera Severne Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov.

On je istakao da je to suvereno nacionalno pravo i dodao da je Bugarska, kada je priznala Makedoniju, prihvatila, između ostalog, i to njeno suvereno pravo.

„Jezičko bogatstvo jedna je od osnovnih vrednosti EU i država članica“, rekao je Dimitrov za TV Telma.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija ima legitimno pravo da očekuje poštovanje i prihvatanje tog prava od svih.

skoplje, makedonija,

EPA-EFE (Georgi Licovski)

„Proces pristupanja EU ne može postati instrument za ometanje ovog prava“, rekao je Dimitrov, prenosi agencija MIA.

On je dodao da je pitanje identiteta unutrašnja stvar Skoplja i da se Severna Makedonija ne meša u identitet nikoga iz susedstva i šire.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva izjavila je u nedelju da se Sofija protivi otvaranju pristupnih pregovora Severne Makedonije za članstvo u EU, dok je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio da postaje sve očiglednije da će Bugarska blokirati pregovore o pridruživanju Severne Makedonije Evropskoj uniji u utorak na sastanku Saveta za opšte poslove EU.

Bugarska je više puta obećala podršku pristupu Severne Makedonije EU, ali dugogodišnja kontroverza oko istorijskih ličnosti (za koje obe države tvrde da su njihovi nacionalni heroji) i makedonskog jezika (koji Bugarska smatra dijalektom bugarskog jezika) eskalirala je poslednjih meseci.

Posledica toga je da je Bugarska odbila da da zeleno svetlo za prvu međuvladinu konferenciju Severne Makedonije sa EU.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*