Đerlek: Zabrinjavajuće je stanje u celoj zemlji

Boce sa kiseonikom ispred bolnice u Užicu (Foto Beta)

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je trenutno cela zemlja u opasnosti, jer epidemija virusa korona obara crne rekorde.

On je za TV Pink rekao da je virus u „velikoj brzini”, da se preneo iz kafića i klubova u porodice.

„U bolnicama imamo cele porodice, dve, tri generacije leže zajedno. To se nije dešavalo u prvom i drugom talasu. Očigledno je klinička slika mnogo teža, to znači veći broj umrlih”, naveo je Đerlek, preneo je Tanjug.

On je naglasio da će narednih sedam do deset dana broj novozaraženih ići uzlaznom linijom, da će se verovatno dostići broj od 8.000 novozaraženih, a broj umrlih može biti 45 do 50.

Ističe da statistički gledano Beograd više nije 50 odsto od ukupnog broja novoobolelih, da je to sada 30 odsto i da se desilo prelivanje u druge gradove te su veća žarišta u Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, a pogoršava se situacija u Novom Pazaru.

Zabrinjavajuće je stanje u celoj zemlji. Ministarstvo zdravlja i država se nadljudskim naporima trude da obezbede mesto za lečenje svakom pacijentu. U ovom trenutku smo prinuđeni da šaljemo pacijente iz Beograda u ostale delove Srbije samo da bismo obezbedili mesto za svakog pacijenta”, rekao je on.

On je naveo da se povećava broj testiranih osoba i da će ići na 30.000 testiranja na dnevnom nivou, jer su najopasniji pacijenti koji nemaju nikakve simptome.

 

IZVOR:BETA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*