Dodik: Jedna od presudnih bitaka kojom je sprečeno etničko čišćenje Srba

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odbrana zapadnokrajiških opština jedan od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji srpskog naroda koja ne sme biti zaboravljena uprkos stalnim i upornim izvrtanjem činjenica i nametanjima raznih dvostrukih aršina koji nisu bazirani na istini, činjenicama i pravdi.

– Republika Srpska, stvorena u miru, 9. januara 1992. godine, tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata branjena je krvlju i životima najhrabrijih srpskih sinova, a to je, nažalost, na svojoj koži u velikoj meri osetio narod zapadnokrajiških opština gde je, pred sami kraj rata, za samo nekoliko dana mučki ubijeno na stotine ljudi, među kojima je značajan broj civila, dece, žena i staraca – rekao je Dodik za povodom 28 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od napada hrvatske regularne vojske.

Predsednik Srpske je ukazao da je bitka za odbranu zapadnokrajiških opština bila jedna od presudnih za očuvanje Republike Srpske imajući u vidu plan regularne Hrvatske vojske čija je namera bila da okupira Banjaluku i tako omogući hrvatsko-muslimanskim snagama da nastave napade dalje prema reci Drini.

– U tom krvavom pohodu srpski narod doživeo bi sudbinu svojih sunarodnika iz Republike Srpske Krajine ili Sarajeva. Namera neprijatelja je bila jasna – etničko čišćenje svega što se srpskim imenom zove – naglasio je Dodik.

Zahvaljujući herojstvu, sabornosti, odlučnosti i hrabrosti pripadnika Vojske Republike Srpske i srpskog naroda koji je branio i odbranio ovu teritoriju, rekao je Dodik, sprečeno je još jedno stravično stradanje našeg naroda, etničko čišćenje i egzodus neslućenih razmera.

Predsednik Republike Srpske je podsetio da ovu akciju regularne Hrvatske vojske nikad nije osudio nijedan sud, niti je bilo ko odgovarao za zločine bez milosti.

– Naprotiv, svih ovih godina deo međunarodne zajednice i oni sa kojima smo zajedno bili u Prvom i Drugom svetskom ratu i borili se protiv fašizma sada pokušavaju na svakom koraku da nas unize i ponize, da umanje srpske žrtve i da nas proglase agresorima i krivcima za sve što se zbivalo u proteklom ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Ali, uprkos pritiscima koji dolaze sa svih strana, nikada nikome nećemo dozvoliti da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nije bio kriv – poručio je Dodik.

On je rekao da je krajnje licemerno i bezobrazno da Srbi koji su oslobodili teritoriju bivše Jugoslavije od fašista i nacista, sada postaju agresori na svojoj zemlji i na svojim ognjištima, a oni koji su stvarali nacističke države najednom postaju oslobodioci i „nevine“ žrtve.

– To nam je razlog više da se držimo zajedno, da budemo jedinstveni, jer samo tada ne možemo biti poraženi. Zato jedinstvo i sabornost oko naših najvećih vrednosti, Republike Srpske i svog narod, moraju biti naš put i naš putokaz. Bez jedinstva i sloge teško je doći do cilja, do zaštite i očuvanja Republike Srpske i svog naroda, a svi dobro znamo da je Republika Srpska jedini garant opstanka Srba na ovom prostoru – naglasio je Dodik.

On je naglasio da i sada, isti oni koji su nas ubijali u ratu nasrću i kidišu na Republiku Srpsku svim sredstvima sa željom da ono što nisu mogli u ratu da sprovedu u miru.

– Naš zadatak je da se borimo za poštivanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma, da sačuvamo Republiku Srpsku i prava Srba radi naših potomaka, ali i naših predaka koji su svojim životima platili slobodu koju danas imamo. Ne smemo dati ni pedalj Republike Srpske, nijedno pravo nam ne smije biti oteto, jer mi smo svoji na svome i ne smemo sebi dozvoliti luksuz da sramotimo svoje pretke i potomke. Republika Srpska je iznad svega, iznad ucena, pritisaka i pretnji, čuvajući Republiku Srpsku čuvamo svoju prošlost, sadašnjost i budućnost – poručio je Dodik.

 

 

 

IZVOR:RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*