Dodik: Sankcije SAD nisu Sveto pismo

BANJALUKA –

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da najavljene sankcije SAD prema Republici Srpskoj i njemu lično nisu Sveto pismo, da na taj način oni, kako je naveo, pokazuju svoju nemoć, ali i da je indikativno da se ministarska spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković ponaša kao njihov portparol.

Turkovićeva je ranije danas najavila da će američke sankcije biti saopštene popodne.

milorad, dodik

Izvor: Printscreen

Dodik je tim povodom rekao da nema nameru da aplicira za američku vizu, kao i da to ne bi učinio ni kada bi mu rekli da će mu skinuti sankcije pod kojima je već godinama.

Dodik je konstatovao da na sankcijama rade muslimani i Amerikanci zajedno, kao i neki njihovi mediji.

„Sankcije to je više njihova nemoć, ali je svakako indikativno da se Bisera Turković ponaša kao portparol tih subjektiviteta“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Kada je Amerika u pitanju, kazao je Dodik, do sankcija će verovatno doći, da se Amerikanci ponašaju „arogantno“ i da to, naveo je, „zadovoljava osobe poput ministarke spoljnih poslova BiH“.

„Sankcije nisu Sveto pismo. Nemam nameru da tražim vizu za SAD, pa makar mi sutra ukinuli sankcije“, rekao je Dodik.

Rekao je i da ne može da zamisli zemlju u kojoj se, kako navodi, poput Turković, ministri raduju sankcijama za svoje građane.

„Krajnje je vreme da počnemo da imenujemo specijalne izaslanike da se bore protiv korupcije u Americi, ili Britaniji, da počnemo da mi njima uvodimo sankcije“, rekao je Dodik, uz napomenu da je to sarkazam.

Komentarisao je i najavljene proteste u Briselu i drugim evropskim zemljama i Kanadi, koje organizuju Bošnjaci u dijaspori, i istakao:

„Kada vidimo da muslimani organizuju proteste širom sveta, važno je da pošaljemo poruku 9. januara“, rekao je Dodik, koji je ponovo pozvao građane Republike Srpske na proslavu Dana Republike.

Dodik je govorio ispred zgrade Vlade Republike Srpske, gde je prisustvovao donaciji sanitetskih vozila vlade zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Govoreći o narednim koracima u smislu političkih aktivnosti, Dodik je rekao da u ovu godinu ulazi sa željom da Republici Srpskoj vrati ustavni položaj.

Kao glavni cilj je naveo povlačenje Zakon o negiranju genocida i odluke Ustavnog Suda BiH o poljoprivrednom zemljištu i šuma Srpske, u suprotnom se, poručio je, neće nikada vratiti u institucije BiH.

„Način na koji bi se mogli mi vratiti u zajedničke institucije, jeste da se iz pravnog prometa povuče, ukine tzv. Inckov zakon“, rekao je Dodik.

Ponovio je da, ukoliko do toga ne dođe, nikada se, kazao je, predstavnici Republike Srpske neće vratiti u institucije BiH.

„Za nas je BiH velika nevolja, i velika regresija, niti je moguće napraviti nešto pozitivno. Zato mi kao sazreo narod imamo pravo da tražimo svoj status“, poručio je Dodik, prenela je sarajevska N1 tv.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*