Dramatičan preokret kontroverznog slučaja američkih „Foka“

Getty images/Lennart Preiss/Stringer

Vašington — Izenađujući obrt u slučaju pripadnika američkih „Foka“. Oduzet mu čin zbog slika pokraj tela Iračana. Onda se umešao sekretar mormarice i čin mu je vraćen.

Getty images/Lennart Preiss/Stringer

Radi se o oficiru mornarice Edvard Galager (40), pripadniku elitne jedinice „Foke“, koji je prvobitno bio optužen za ratni zločin počinjen u Iraku. Galager je nakon suđenja oslobođen optužbe za ubistvo zatvorenika pripadnika Islamske države, ali ga je vojna porota osudila za to što je pozirao pored tela dok je bio u Iraku 2017.

Njemu je skinut čin, a samm tim i veličina plate koju je dobijao kao pripadnik elitne jedinice.

Međutim, sčujač je počeo dodatno da se komplikuje kada je sekretar mornarice Ričard Spenser urgirao kod američkog predsednika Donalda Trampa da se „Foki“ vrati oduzeti čin, kako bi s njim mogao da se penzioniše. Tramp je potom vratio Galageru čin.

Sve je stiglo i do ministra odbrane SAD Marka Espera koji je odmah smenio sekretara mornarice koji mu je radio iza leđa. Portparol Pentagona Džonatan Hofman rekao je da je Spenser podneo ostavku na Esperov zahtev, prenosi AP.

Ova smena je dramatičan preokret kontroverznog slučaja u koji je umešan oficir mornarice Edvard Galager (40). AP navodi i da je u iznenađujućem obrtu Esper naložio da Galager bude penzionisan krajem meseca, a da se otkaže sednica na kojoj je komisija mornarice 2. decembra trebalo da održi saslušanje.

IZVOR:B92

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*