Dvadeset tri godine od slučaja Račak

BEOGRAD –

Događaji u selu Račak, u opštini Štimlje na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999. godine, oko kojih i danas postoji neslaganje između srpske strane, na jednoj, i Prištine i najvećeg dela međunarodne zajednice, na drugoj strani, bili su povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

U selu Račak u noći između 14. i 15. januara 1999. godine počeo je sukob snaga bezbednosti sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, a ubijeno je 15 Albanaca.

racak

Izvor: EPA (Alban Bujari)

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o „masakru nad civilima“ u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK , dok je Priština tada tvrdila, a i danas tvrdi, da je reč o „masakru nedužnih civila“.

Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Istražni sudija Danica Marinković, koja je tada radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila – laž. Ona ističe da Voker nije sačekao da nadležni organi iznesu činjenice koje su utvrđene uviđajem, već je odmah medijima izneo svoju verziju događaja.

Poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji tim je istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.

Voker je 2017. godine u Račku dobio spomenik.

Slučaj Račak bio je deo optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije, na čelu sa predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela optužnice.

Haški tribunal je prihvatio da nije bilo masakra u Račku

Sudija Danica Marinković, koja je radila na slučaju „Račak“ i svedočila u Haškom tribunalu, izjavila je povodom godišnjice tog sukoba da 23 godine priča da je dokazano da u Račku nije bilo masakra nad nedužnim albanskim civilima, što je prihvatio i tribunal u Hagu.

„Haški tribunal je prihvatio istinu da nije bilo masakra u Račku“, rekla je Marinković za Kosovo onlajn i navela da niko nije demantovao dokaze koje je iznela, pogotovo ne, kako kaže, „stručnjaci“ iz Prištine.

Navela je da 23 godine ponavlja ono što je videla od prvog dana i što je prikupila kao dokaze.

„Istina je na našoj strani. Ono što sam dokazala i utvrdila niko nije demantovao, pogotovo ne stručnjaci iz Prištine. Znaju oni istinu, ali odgovara im da manipulišu. Od prevare i laži koju je izneo Vilijam Voker u to vreme, a koja je bila povod da se izvrši agresija na suverenu državu bez odluke Saveta bezbednosti UN. Za to ni do danas niko nije snosio odgovornost“, rekla je Marinković.

Naglasila je da tu istinu znaju i Albanci, a da to što i dalje ne dozvoljavaju Srbima da govore ono što je suprotno njihovom stavu o Račku predstavlja kršenje ljudskih prava.

„To je kršenje najosnovnijih ljudskih prava. Ne poštuje se pravo da Srbi kažu istinu u svoju korist. Vidite koliko ima Srba koji su uhapšeni bez ikakvog zakonskog osnova. Izmišljaju im se postupci, dovode lažni svedoci. To je sramno i to dozvoljavaju predstavnici međunarodne zajednice koji treba da štite svačije pravo, a pogotovo srpskog naroda koji tamo živi“, rekla je Marinković.

Navela je i da je suđenje Ivanu Todisijeviću zbog izjave o Račku sramota i presedan, da je Todosijeviću učinjena velika nepravda i da je prvobitno bio osuđen bez ikakvog dokaza, jer u tome što je izjavio nema elemenata krivičnog dela.

Vrhovni sud u Prištini ukinuo je presudu specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini koji je Todosijevića osudio na dve godine zatvora zbog „izazivanje nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti“ i odlučio da vrati sudski proces na početak, a Marinković je upitala kakve su to sudije kada su uopšte donele osuđujuću presudu za događaj koji se uopšte nije desio.

„Čovek je rekao istinu, a istina koju i ja znam, sprovodeći istragu i iznoseći dokaze, jeste da u Račku nije bilo masakra nad nedužnim albanskim civilima. To smo dokazali u Hagu gde sam svedočila, niko nije optužen, ni osuđen“, rekla je Marinković.

Marinković je navela da se za pravdu uvek treba boriti i naglasila da je boli nepravda počinjena prema Srbima na Kosovu.

„Srbima upadaju u kuće, vrše pretres i hapse ih, toga nema nigde. Pravda za nas Srbe je zabranjena“, kaže Marinković.

Vulin: Račak je strašna i velika laž

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je slučaj Račak bila strašna i velika laž koja mora da bude raskrinkana.

„Račak je laž koja je poslužila kao opravdanje za početak NATO agresije na SRJ. Račak je laž koja je poslužila kao opravdanje da se ubije preko stotinu naše dece. Ta laž mora da bude raskrinkana“, rekao je Vulin u jutarnjem programu televizije Hepi.

„Neću da dozvolim da stvari padnu u zaborav, neću dozvoliti da se stvari podrazumevaju. Hoću da govorimo jezikom modernog vremena, zato će Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno sa RTS-om snimiti serijal filmova koji zovemo „Dosije Kosovo“. U njima će sve biti dokumentovano. Kad sam bio ministar odbrane imao sam čast da zajedno sa RTS-om snimimo filmove o bitkama na Košarama i Paštriku. Do tada skoro da nismo znali ko su ti ljudi, a sad je to deo pamćenja nacije koji više ne možete da oduzmete. A ti ljudi decenijama nisu smeli da govore“, rekao je ministar policije.

„Naša deca moraju da znaju da nemaju razloga da se stide svojih očeva i dedova. Godine 2015. je pokušano da se donese rezolucija u Savetu bezbednosti, kojom su Srbi trebali da budu proglašeni za jedini genocidan narod u istoriji civilizacije. Pazite, Srbi. Posle dva svetska rata Srbi su trebali da budu proglašeni za genocidni narod“, ukazao je Vulin.

On je rekao da je zahvaljujući odnosu „predsednika Vučića i predsednika Putina, Rusija je stavila veto u Savetu bezbednosti i naša deca neće učiti tu strašnu glupost da su im dedovi koje su klali u Jasenovcu zapravo pripadnici genocidnog naroda“.

„E, pa i ovaj Račak je deo te strašne laži, e pa i ovaj Račak mora da se raskrinka. Što bi se mi stideli toga. Mi smo decenijama pristajali da njihova laž bude naša istina, da se mi izvinjavamo za njihovu laž. Nećemo da se izvinjavamo za njihovu laž. Ovo je naša istina, ispričaćemo je celom svetu“, poručio je ministar policije Aleksandar Vulin.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*