Dveri: RIK da ne krši zakon i da jasno predoči i stranu koja se zalaže za opciju „ne“ na referendumu

BEOGRAD –

Informacija Republičke izborne komisije (RIK) stigla je na adresu svakog građanina Srbije u formi propagandnog letka u kome nema strane koja se zalaže za opciju „ne“ na referendumu, što predstavlja referendumsku kampanju koja je po zakonu zabranjena državnim organima, ocenio je danas u saopštenju pokret „Dveri“.

U tom pokretu, koji se zalažu za „ne“ na referendumu, smatraju da je to suprotno članu 26. Zakona o referendumu koji, kako navode, jasno kaže da je „nadležna komisija dužna da, u roku od 20 dana od dana raspisivanja referenduma, usvoji akt kojim građanima pruža objektivne informacije o pitanju, odnosno aktu o kome se odlučuje na referendumu“.

dveri, 3, 660x330

Izvor: Dveri

„Dalje u istom članu stoji da informacija iz stava 1. ovog člana treba verno i u jednakoj meri da odražava stavove strana koje se zalažu za različite odgovore na referendumsko pitanje“, ističu u Dverima.

Dveri zahtevaju da RIK u skladu sa članom 26. stav 2 Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi uvaži različite odgovore na referendumsko pitanje i na kućne adrese pošalje novu informaciju na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi na teritoriji za koju se raspisuje referendum.

„Zahtevamo i da Javni medijski servis omogući jednak pristup stranama koje se zalažu za različite odgovore na referendumsko pitanje“, poručuju iz Dveri.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*