Džaferović traži od visokog predstavnika da smeni Dodika

(Foto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Zbog bojkota rada Predsedništva BiH Milorada Dodika, bošnjački član tog tela Šefik Džaferović zatražio je „reakciju međunarodne zajednice”.

Sednicu Predsedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu srpski član te institucije Milorad Dodik neglasanjem je blokirao njen rad,  piše portal Kliks.

Bošnjalki član Predsedništva Šefik Džaferović rekao je da na sednici „faktički nije donesena nijedna odluka”.

„Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda. Usvojene su jedna ili dve informacije gde nije potreban konsenzus i gde je moguće većinski doneti odluku”, naveo je Džaferović.

Prema njegovim rečima, na takav način Predsedništvo BiH neće moći da radi i da je štetnost bojkota te institucije očigledna.

„Nismo mogli staviti tačku ni na imenovanje ambasadora. Institucija Predsedništva BiH je ugrožena. Ugrožena je nadležnost Predsedništva i aktivnosti koje su pod njenom ingerencijom”, istakao je Džaferović, javlja RTS.

Smatra da Dodik zloupotrebljava ovu instituciju odbijanjem izvršavanja svojih ustavnih ovlašćenja, pa zbog toga traži reakciju međunarodne zajednice.

Naglasio je da to znači da očekuje od visokog predstavnika da smeni Milorada Dodika, dodavši da će srpski član Predsedništva morati da promeni svoju politiku ukoliko ne želi da ode sa političke scene.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*