Džonson: Kraljica je u vrlo dobroj formi

(Foto Beta/AP)

LONDON – Britanska kraljica Elizabeta, kojoj su lekari savetovali da se odmara i izbegava službene posete bar sledeće dve nedelje, u vrlo je dobroj formi, rekao je danas premijer Boris Džonson nakon što je razgovarao s 95-godišnjom kraljicom.

Zabrinutost zbog Elizabetinog zdravlja, koja je najstarija i najdugovečnija vladarka u svetu, pojavila se nakon što je otkazala niz planiranih putovanja i provela noć u bolnici zbog neodređene bolesti, iako nije povezana s kovidom-19, što je bio njen prvi takav ostanak u bolnici tokom godina.

„Razgovarao sam s njenim veličanstvom i ona je u vrlo dobroj formi”, rekao je Džonson, prenosi Tanjug.

„Samo mora da prati savete svojih lekara i odmori se, mislim da je to važna stvar. Mislim da joj cela zemlja želi dobro”, rekao je on.

Elizabeta, koja je britanska i kraljica 15 drugih teritorija, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland, odmara se u svojoj kući u dvorcu Vindzor, otkako je prenoćila u bolnici pre 10 dana nakon što je prošla „preliminarna ispitivanja”.

Kraljica poznata po dobrom zdravlju i po tome da redovno obavlja službene javne dužnosti uprkos odinama, već je odustala od posete Severnoj Irskoj i skorašnjeg samita COP26 o klimatskim promenama u Glazgovu sledeće nedelje, gde je planirala da se lično obrati svetskim čelnicima.

Bakingemska palata saopštila je da ona neće prisustvovati velikom događaju 13. novembra u Rojal Albert Holu koji je organizovala britanska vojna dobrotvorna organizacija.

Kraljica, međutim, ima „čvrstu nameru” da prisustvuje glavnoj nacionalnoj komemoraciji veteranima u nedelju 14. novembra, događaju koji za nju ima veliku važnost.

Izvor iz palate rekao je da je kraljica i dalje dobre volje i da je snimila video obraćanje za izaslanike na COP26. Daljnji odmor bio je „razumna mera opreza”, dodao je izvor.

Nakon što joj je savetovano da se odmori, kraljica izgleda dobro i vesela na snimcima koje je palata objavila kada je putem video veze učestvovala u brojnim virtuelnim događajima.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*