Ekonomisti strahuju da bi platni razredi u nekim slučajevima mogli napraviti još veću nepravdu

Foto: Pixabay (Ilustracija)

Rok za uvođenje platnih razreda za više od 400.000 zaposlenih u javnom sektoru pomeren je za januar 2021. godine.

Foto: Pixabay (Ilustracija)
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da se radi o „veoma kompleksnom, zahtevnom, finansijski, pre svega, osetljivom procesu koji mora da bude izveden do kraja tako da možemo pouzdano da kažemo kako će reforma uticati na budžet i kako na platu svakog zaposlenog“.
Ovakvi izazovi su savladivi ukoliko ima volje za to, veruju u Fiskalnom savetu, prenosi RTS.
„Uvođenje platnih razreda treba sprovesti tako da se unutar raspoloživog fiskalnog prostora za zarade u budžetskom sektoru plate bolje isplaćuju. Dakle, sam sistem ne mora da ima velike ili bilo kakve fiskalne troškove i to nije osnovni razlog za neuvođenje platnih razreda. Ne postoji ni prava spremnost da se oni uvedu“, kaže Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta.
Da će kad-tad platni razredi zaživeti, ne sumnjaju pojedini ekonomski analitičari. Ocenjuju da je odlaganje opravdano, jer treba rešiti niz problema.
„Država Srbija, tj. Vlada Srbije, mora da se pozabavi još jednom stvari, a to je da napravi kvalitetnu sistematizaciju radnih mesta, da se to lepo predvidi i da se ujednače zanimanja, odnosno poslovi u okviru zanimanja, onda nije teško napraviti platne razrede“, kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.
Ako se krene od zatečenog stanja i sa idejom da se eliminišu nepravde u preraspodeli, Savić strahuje da se možda u nekim situacijama i kod nekih zanimanja može napraviti još veća nepravda.
„Mi kao građani smo očigledno nestrpljivi, ali rekao bih pre su nestrpljivi oni koji očekuju da će im se pozicija poboljšati uvođenjem platnih razreda“, kaže Savić.
„Bilo kako bilo, 2020. godina treba da bude godina kada će se doraditi svi elementi sistema, važno je da bude sistem sveobuhvatan, da uključi sve zaposlene, da nijedan sektor ne bude isključen, da se na pravedan način odrede koeficijenti“, kaže Vučković. Prema njegovim rečima, ukoliko budemo imali sistem platnih razreda koji se samo tako zove, a nema sve potrebne elemente, bolje je da se ne uvode.
Platni razredi predviđaju da isti posao u svim javnim službama bude identično plaćen, a definisan raspon između najnižeg i najvišeg koeficijenta za zarade je jedan prema 7,5.
Pre nas, platne razrede uvele su Crna Gora i Slovenija, dok je od tog modela obračuna plata odustala Hrvatska.
IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*