Električna energija skuplja 3,9 odsto od nedelje

Фото: pixabay.com

Struja za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama – domaćinstva i mali kupci – od sutra je skuplja 3,9 odsto.

Foto: pixabay.com

Tako će cena električne energije, bez poreza i taksi, u proseku biti 7,3 dinara po kilovat-času, a prosečan račun biće viši nešto više od 100 dinara. Budući da struja poskupljuje poslednjeg meseca u godini, veći trošak prenosi se na narednu godinu pa će viši račun na kućne adrese stići u januaru.

Iako poskupljenje nije veliko, odnosno stotinak dinara mesečno više za one koji se uklapaju u prosečnu potrošnju za troškove električne energije, ne bi trebalo da bude veliki problem i izdatak koji je teško pokriti. Ipak, novčanici građana Srbije veoma su istanjeni i svaki dodatni trošak je vidljiv pa zato ima mnogo onih koji su dobro izračunali koliko će novca više morati da izdvoje za plaćanje računa.

To se, pre svega, odnosi na one koji koriste električnu energiju za zagrevanje jer visina računa zavisi od potrošnje i vremena kada se struja koristi. Naime, ukupan broj potrošenih kilovat-sati raspoređen je u tri zone – zelenu do 350 kilovata, plavu od 351 do 1.600 kiilovata i crvenu – od 1.601 kilovata. U svakoj zoni postoji viša i niža tarifa, a razlika u ceni kilovata je značajna: u nižoj tarifi kilovat je četiri puta jeftiniji nego kada se troši u višoj tarifi.

Dakle, računi će biti viši, ali ne pretarano, bar kad je u pitanju prosečna potorošnja jer će uz poskupljenje struje račun za 500 potrošenih kilovata i isti broj skupih i jeftinih, biti iznad 4.000 dinara, a sada je oko 3.900. Uz potrošnju 150 skupih kilovata i 350 jeftinih, račun bi uz nove cene mogao biti oko 3.350 dinara, umesto sadašnjih oko 3.200. Međutim, ako se potroši isti broj kilovata, ali u obrnutoj srazmeri, trošak značajno raste jer bi na računu koji će stići na naplatu u januaru mogla stajati cifra od oko 4.800 dinara, umesto sadašnjih oko 4.600.

Još je veća ušteda, ili trošak, ako se u potrošnji uđe u crvenu, najskuplju zonu. Tako bi uz mesečnu potrošnju od 1.700 kilovata, i isti broj skupih i jeftinih, račun koji uključuje poskupljenje struje mogao dostići oko 14.000 dinara, što je oko 500 dinara više nego sada. U slučaju da se potroši 1.200 skupih kilovata i 500 jeftinih, u januaru će stići na naplatu oko 17.0000 dinara, umesto sadašnjih oko 16.500. Uz istu potrošnju, ali različitu srazmeru, može se očekivati da mesečni račun bude oko 10.400 dinara, što je oko 400 dinara više nego sada. Dakle, računica kaže da se uz pametnu potrošnju, odnosno korišćenje struje za zagrevanje isključivo noću mesečno u novčaniku može ostati, ili se iz njega mora izvaditi, i oko 7.000 dinara.

Vreme potrošnje veoma važno

Izvesno je da se račun za potrošenu električnu energiju može značajno razlikovati, čak i kad se broj potrošenih kilovata ne razlikuje. Koliko će novca ostati u novčaniku, ili će biti usmereno na plaćanje računa, praktično, najviše zavisi od vremena potrošnje, i to treba imati na umu.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*