Epidemiološka situacija u Srbiji relativno stabilna

TANJUG

Član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 i epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji relativno stabilna, ali da ne sme biti opuštanja, jer raste broj aktivno obolelih u Beogradu.

TANJUG

Kon je na konferenciji za novinare u Palati Srbija naveo da je ove nedelje zabeležen blagi skok zaraženih u glavnog gradu i da je taj broj varirao od sedam do 27.

Kada se sagleda situacija u bolnicama, u Beogradu je 36 odsto svih obolelih u Srbiji, upozorio je on i naglasio da dodatno zabrinjava situacija u Kragujevcu, Zaječaru i Preševu, s tim što je Krizni štab u Kragujevcu kontaktiran da bude u stanju povećane pažnje tokom vikenda.

Prema njegovim rečima, početak nove školske godine predstavlja epidemiološki rizik, jer samo u osnovnim školama ima približno pola miliona đaka, ali se u njima strikno poštuju mere.

Kon je preneo da se primećuje manje korišćenje zaštitne opreme i planiranje nekih okupljanja, i zbog toga naglasio da moramo što je moguće više da sprečimo ponašanje koje će omogućiti virusu da opstane i da se dalje prenosi.

On je ponovio da je važno da se striktno i dalje poštuju mere kako bi se održalo prihvatljivo stanje.

Istovremeno, Kon je najavio da će eventualno uvođenje karantina za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, posebno iz Crne Gore, biti razmatrano na sednici Kriznog štaba u ponedeljak, 14. septembra.

Prema njegovim rečima, neće biti klasničnog karantina, u smislu zatvaranja i odvajanja od sopstvenog stana, objasnivši da to nije u planu, niti je ikada razmatrano.

Mi smo preporučili samoizolaciju, naročito kada je reč o deci, i to se u nekim situacijama poštovalo, napomenuo je epidemiolog i objasnio da svako ko se vrati iz inostranstva, ukoliko ima simptome, treba odmah da pomisli na koronavirus.

On je istakao da je drugi kontrolni PCR test ukinut ne zato što nema dovoljno testova, već zbog činjenice da ponovljeni testovi nemaju nikakvog smisla ukoliko neko nema nikakvih tegoba, a prošlo je više od 14 dana.

Nakon toga pozitivan nalaz ne znači i mogućnost prenošenja, budući da virus tada nije živ, objasnio je Kon i ponovio da je potreban samo kontrolni pregled lekara, koji pacijenta isključuje iz izolacije.

Takođe, on je saopštio da vakcinacija za sezonski grip počinje od 1. oktobra, pri čemu će za početak biti obezbeđeno približno 347.000 doza, da se očekuje još 150.000 od Instituta „Torlak“, kao i da mogu da se nabave i veće količine u zavisnosti od interesovanja.

S obzirom na situaciju, morali bi prvo da se da se vakcinišu hronični bolesnici i zdravstveni radnici, naglasio je epidemilog i ocenio da se interes za vakcinaciju prethodnih godina povećao.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović potvrdila je da je inspekcija zbog nepoštovanja epidemiloških mera sa po 5.000 dinara kažnjavala i pojednice i firme, odnosno restorane, kafiće, kao i one koji su organizovali privatna slavlja i one koji su njima prisustvovali.

Ona je podvukla da su mere donete kako bi sprečile širenje virusa, koji nije još deo prošlosti, već se i dalje prenosi.

Poštovanje mera koje je propisano zakonom od ključnog je interesa. Kazna koja je napisana neće ničemu doprineti ako se kršenje mera već desilo, jer će posledice zbog bilo kakvih okupljanja svakako doći, ukazala je Jovanović.

Prema njenim rečima, mere su jedan od instrumenata za to da se kontroliše epidemiloška situacija u zemlji, ali je jako važno i promovisanje nošenja maski i držanja distance.

Ona je podsetila na to da je SZO pre šest meseci proglasila pandemiju i da se protiv koronavirusa upravo bori tim merama, kako u sistemima zdravstvene zaštite, tako i u radnim organizacijama i školama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*