Eruptirao vulkan na Novom Zelandu, ima mrtvih

Foto: AP

Najmanje jedna osoba poginula je u erupciji vulkana koja se dogodila na ostrvu Vajt Ajlend, na severu Novog Zelanda, objavila je policija privremeni bilans nastradalih, koji bi mogao da bude veći pošto još ima osoba koje se vode kao nestale.

Foto: AP

 

Oko pedeset turista, među kojima i stranci, nalazili su se blizu vulkana u trenutku erupcije, početkom popodneva po lokalnom vremenu (u 2:11h po centralnoevropskom vremenu).
Vlasti su poslale veliki broj spasilaca da zbrinu povređene i da pronađu nestale.
Veliki broj turista bio je na ostrvu ili oko njega i jednom broju njih se izgubio trag„, rekla je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern.
Viša osoba je dovedeno na čvrsto tlo, ali jedan broj je predveče po lokalnom vremenu i dalje bio na ostrvu, saopštila je policija, dodajući da je sada „suviše opasno“ da se sprovode akcije spasavanja na ostrvu.
Služba hitne pomoći u Fakataneu, gradu na oko pedeset kilometara od vulkanskog ostrva, navela je da je oko 20 ljudi povređeno i da medicinski timovi pokušavaju da stignu do njih.
Hitne službe očajnički pokušavaju da odvedu te osobe sa ostrva do bolnice da budu zbrinute„, rekla je Džudi Tarner, gradonačelnica Fatakanea.
Nacionalna uprava za vanredne situacije procenila je ovu erupciju kao umerenu. Ipak, gust stub dima vidljiv je u krugu od više kilometara.
Vajt Ajlend, koji je pedeset kilometara od turističkog zaliva Bej of Plenti, avanturistički turisti vole da obilaze. To je najaktivniji vulkan u novozelandskom arhipelagu, prema navodima vladine agencije Geonet. Tu su bile česte erupcije poslednjih 50 godina, a najskorija je bila 2016.
IZVOR:BETA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*