Evrokomesarka Johanson traži istragu navoda o nasilju nad migrantima na granicama Hrvatske i Grčke

Evrokomesarka Johanson traži istragu navoda o nasilju nad migrantima na granicama Hrvatske i Grčke 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/MO

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je danas da su izveštaji o nasilju prema migrantima na spoljnim granicama EU „šokantni“ i zatražila sprovođenje temeljne istrage o tome kao i o zloupotrebi evropskih fondova.

„Neki od tih izveštaja su šokantni. Izuzetno sam zabrinuta zbog njih i čini mi se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestracije nasilja. Naravno da se mora sprovesti temeljna istraga o tome“, rekla je Johanson na konferenciji za novinare u Briselu.

U više zemalja EU objavljeni su snimci nasilja nad migrantima u Hrvatskoj i Grčkoj.

Johanson je dodala da „ima uverljivih dokaza zloupotrebe evropskih sredstava“, koja EU daje članicama za upravljanje spoljnim granicama.

Zatražila je temeljnu istragu o izveštajima o nasilju i zloupotrebi evropskih sredstava i najavila da će večeras u Luksemburgu o tome razgovarati s grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitaraakisom i hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem.

„Ti izveštaji su vrlo štetni za našu reputaciju. Potpuno je neprihvatljivo ako su ljudi izloženi nasilju i ako je bilo zloupotrebe evropskih fondova. Stoga se o tome mora sprovesti istraga“, rekla je Johansson.

Ona je dodala da sama Europska komisija nema dovoljno alata ni ovlašćenja u tim pitanjima, jer su spoljne granice u nadležnosti država članica.

„Upravo zato smo u predlogu novog pakta za migracije i azil predložili da istrage o ovakvim izvještajima postanu obavezne kao i uspostavljanje nezavisnih mehanizama za nadzor“, rekla je.

Na video snimcima koje je juče objavila televizija RTL u Hrvatskoj vide se muškarci s fantomkama na glavi kako teraju migrante iz Hrvatske preko rukavca reke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i pođakne nalik na deo uniforme te jedinice.

Na snimku se može čuti da jedan od maskiranih posle udarca migranta palicom viče za njim „go to Bosnia“ (idi u Bosnu).

Prema navodima RTL, sve je snimljeno u junu za vreme osmomesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa učestvovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lajthaus riports (Lighthouse Reports) iz Holandije, švajcarskog SRF rundšaua (Rundschau), nemačkog ARD studija Beč, ARD Monitora, francuskog Liberasiona (Liberation), holandskog Pointera, Novosti i Špigla (Der Spiegel).

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*