Evropol: Trgovina kokainom visoke čistoće na kritičnoj tački

ZAGREB –

Pandemija korona virusa mogla bi godinama da pogoduje organizovanom kriminalu u Evropi, koji je već dostigao kritičnu tačku zbog nezapamćenog krijumčarenja kokaina, ali i zbog nelegalne trgovine lažnim vakcinama i kibernetičkog kriminala, upozorava Evropol u danas objavljenom izveštaju.

kokain

MUP Srbije

Kriminalne mreže verovatno će profitirati od ekonomske krize izazvane kovidom-19 kako bi se infiltrirale u legalna preduzeća koja su postala ranjivija, navodi evropska policijska agencija u izveštaju koji objavljuje svake četiri godine.

Nastojeći da profitiraju na naporima za prevladavanje zdravstvene krize u svetu, iste organizovane bande nude takođe lažne vakcine protiv korone ili lažne komplete za samotestiranja, navodi se u izveštaju agencije čije sedište je u Hagu.

Iz izveštaja, kako prenosi Hina, proizlazi da će duže trajanje pandemije imati snažan pritisak na evropsku i svetsku ekonomiju i očekivana recesija „može oblikovati teški i organizovani kriminal u godinama koje dolaze“.

U dokumentu je izražena zabrinutost i zbog povećanja korupcije povezane s krijumčarenjem droge budući da se, kako se navodi, „nezapamćene količine kokaina“ krijumčare „u EU iz Latinske Amerike generišući zaradu od više milijardi evra“ za kriminalne mreže u te dve regije.

Krijumčarenje kokaina „hrani kriminalne strukture koje se služe svojim velikim resursima kako bi infiltrirale i potkopale ekonomiju EU, javne institucije i društvo“, stoji u izveštaju u kojem se, između ostalog navodi da je čistoće te droge „veca nego ikad pre u EU“.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*