EVROPSKA KOMISIJA O „ŠKALJARCIMA” I „KAVČANIMA“ Pet ubistava u Grčkoj i Španiji

Sprečeno najmanje pet atentata u prva tri meseca ove godine u Crnoj Gori
Kotorski klanovi za svoje poslove počeli da regrutuju djevojke
FOTO:KODEX.ME

Pet ubistava koja su uključivala crnogorske kriminalne grupe dogodilo se prošle godine u inostranstvu uključujući Grčku i Španiju, navodi se u izveštaju Evropske komisije iz ovog meseca u kojem se detaljno analizira situacija sa kriminalnim klanovima u Crnoj Gori i Srbiji.

U junu 2020. u Marbelji u Španiji ubijen je Miloš Peruničić. U medijima je njegovo ime dovođeno u vezu sa kriminalnim klanom iz Bara. U Atini su u januaru prošle godine ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović koji su povezivani sa ozloglašenim „škaljarskim klanom”. Prethodno je za njima raspisana poternica u Crnoj Gori zbog navodnog pokušaja ubistva iz 2016. U julu 2020. na Krfu u iznajmljenoj vili pronađena su tela Alana Kožara i Damira Hadžića. Takođe, Radoje Zvicer, jedan od navodnih vođa „kavačkog klana”, bio je na meti četvorice ubica u Kijevu u Ukrajini. Zvicer je preživio, a napadači su uhapšeni.

U izveštaju Evropske komisije istaknuto je hapšenje Slobodana Kašćelana, koje se dogodilo u aprilu u Kotoru. Napomenuto je da je akcija privođenja obavljena u saradnji sa jednom državnom članicom EU uz podršku Evropola.

Pet hapšenja i sprečavanje najmanje pet ubistava dogodilo se u prva tri meseca 2021. godine, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Specijalno tužilaštvo Crne Gore objavilo je u januaru 2021. da je sprečeno više likvidacija u Tivtu, Budvi, Podgorici i Baru. Kako se navodi u dokumentu, jedna osoba trebalo je da bude ubijena u Podgorici aktiviranjem eksploziva. Sprečeno je i ubistvo vođa srpske kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, poznatijih kao Velja Nevolja i Mare Mesar. Likvidacija je, prema navodima Specijalnog tužilaštva trebalo da bude izvršena na Aerodromu „Tivat”. Više osoba je uhapšeno zbog ovog slučaja.

Kriminalnu grupu Veljka Belivuka, tereti i Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore za dvostruko ubistvo u okolini Spuža nadomak Podgorice, piše u izveštaju.

Evropska komisija se osvrnula i na velike zaplene droge koje su se desile u inostranstvu, ali i na teritoriji Crne Gore.

„U februaru 2020., u vodama Venecuele na brodu ’Aresa’ zaplenjeno je 5,7 tona kokaina, sakriveno u više od 200 paketa težine 25 kilograma, a vrednost ove droge procenjena je na 250 miliona evra. Prilikom ove akcije uhapšeno je nekoliko crnogorskih državljana, među kojima je bio i Novosađanin Nikola Martinović koji je u trenutku hapšenja kod sebe imao crnogorski pasoš”, navode predstavnici Evropske komisije.

Ovome je prethodila višemesečna međunarodna akcija koju je crnogorska policija sprovodila u saradnji sa kolegama iz Velike Britanije, Srbije, Holandije i parterskim službama drugih zemalja.

U izveštaju je pomenut i slučaj koji se dogodio u avgustu u Baru, kada su Budimir Krstović i njegova ćerka Marina iz Ekvadora primili tri kontejnera poručenih banana, od kojih su dva bila puna droge i u kojima se nalazilo 1.400 kilograma kokaina. Treći tovar gde je bilo samo voće, odmah je poslat u Srbiju, a dva, sa belim prahom „teškim” oko 100 miliona evra, prevezena su na posed Krstovića.

Ovo je bila najveća zaplena kokaina u istoriji Crne Gore. Akciju su sprovele uprave policije i carina u saradnji sa međunarodnim bezbednosnim organizacijama.

„Deset crnogorskih kriminalnih grupa, 42 člana, privedeno je u inostranstvu 2020., dok su u aprilu 2021. dva visoka člana jedne od glavnih crnogorskih kriminalnih grupa uhapšena u Portugalu i izručena Crnoj Gori”, navode iz Evropske komisije.

U izveštaju je istaknuto i da je u februaru 2020. godine Srbija Crnoj Gori uz jake mere obezbeđenja izručila jednog od vođa „škaljarskog klana”, Jovana Vukotića.

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*