Evropska Komsija: Vakcine svim zemljama članicama EU istovremeno

BRISEL –

Evropska komisija pregovora sa proizvođaćima potencijalnih vakcina protiv Kovid19 „u ime cele EU“, i nema „paralelnih pregovora zemlja članica sa farmaceutskim kompanijama“, kažu u Briselu.

Povodom najava nekih zemalja članica o različitim treminima za početak vakcinacije protiv Kovid 19, u EK naglašavaju da će vakcine biti dostupne svim zemlja čalnicama u isto vreme i pod istim uslovima.

evropska, agencija, za, lekove2

RTV (Ivan Ilić)

„EU zajedno pregovara sa kompanijama koje razvijaju vakcine i zakjučujemo zajednički ugovor s njima. Kada vakcina dobije ‘zeleno svetlo’ i autorizaciju Evropske agencije za lekove, onda zemlje članice mogu da počnu da naručuju vakcine“, kaže portparol Komisije Stefan de Kersmeker.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će se prve autorizacije za vakcine protiv Kovid19 za upotrebu na teritoriji EU dati do kraja decembra 2020. godine.

Istovremeno, u EK kažu da nisu u mogućnosti da definišu koliko brzo će se nakon autorizacije vakcine vakcine naći u prodaji.

„Kada ce se tačno vakcine naći na tržištu i biti spremne za kupovinu zavisi od procedura, ali mi pokusavamo da radimo što je brže moguće imajući u vidu bezbednosne preopruke“, navode u Komisiji.

U Briselu navode da nakon što Evropska agencija za lekove da „zeleno svetlo“ u drugoj polovini decembra, Komsija mora da da svoju dozvolu za stavljanje vakcina na tržište EU.

U okviru EU stretegije vakcinacije, u Briselu insistiraju da se za potrebe zemalja članica pregovara sa farmaceutskim kompanijama koje će svoju vakcinu proizvoditi na teritoriji Evrope.

Naglašava se da će sve zemlje članice u isto vreme i pod istim uslovima dobiti odobrene vakcine koje, po potrebi, mogu da podele i trećim državama na osnovu bilateralnih sporazuma.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*