Evropska unija izdvaja 14,2 miliona evra za socijalno stanovanje u Srbiji

BEOGRAD –

Evropska unija i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge ( UNOPS ) u okviru programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ objavljuju javni poziv za lokalne samouprave za podnošenje predloga projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije osetljivih grupa, a ukupna vrednost koju će dobiti 20 gradova ili opština za te projekte je 14,2 miliona evra.

Kako je navedeno u saopštenju, cilj tog javnog poziva je da se obezbedi stanovanje za 500 porodica sa najmanje 1.500 članova, kroz izgradnju višeporodičnih zgrada i porodičnih kuća, i kupovinu, rekonstrukciju i adaptaciju stanova i kuća.

stariji invaliditet kolica briga nega negovanje staracki domovi sxc hu jpg

Ilustracija sxc.hu

Obavezne će biti, dodaje se, i prateće mere aktivne inkluzije za 1.000 korisnika, koje podrazumevaju podršku u oblasti obrazovanja, unapređenje zapošljivosti, samozapošljavanje i pristup različitim uslugama socijalne zaštite.

Ukupan budžet za projekte u 20 izabranih jedinica lokalne samouprave je 14,2 miliona evra, a javni poziv traje do 1. februara 2021. godine.

Pravo učešća imaju sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da EU podržava socijalnu inkluziju postizanjem konkretnih rezultata i to promovisanjem jednakosti, solidarnosti, toleranciju i inkluziju.

„EU je najveći donator u Srbiji u svim oblastima, a posebno u socijalnoj inkluziji. Samo u poslednjih pet godina, EU je donirala i uložila više od 115 miliona evra za poboljšanje životnog standarda najugroženijih“, kaže Fabarici.

Tokom tog perioda, dodaje, jedinice lokalne samouprave, centri za socijalni rad i nevladine organizacije uspešno su sproveli više od 60 projekata u 110 gradova i opština, donoseći direktne koristi za više od 15.000 ljudi širom zemlje.

Fabrici je istakao da tim javnim pozivom EU želi da doprinese poboljšanju socijalne inkluzije žena, muškaraca i dece koja su socijalno isključena, omogućavajući im dostojanstven život i aktivnu ulogu u društvu.

„Pozivamo sve lokalne samouprave u Srbiji da podnesu predloge projekata koji će pomoći ženama žrtvama porodičnog nasilja, deci i mladima bez roditeljskog staranja, romskoj zajednici i osobama sa invaliditetom – grupama koje su u najvećem riziku od siromaštva“, naglasio je Fabrici.

Sve informacije o javnom pozivu i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ https://social-housing.euzatebe.rs/en/open-calls .

Svim zainteresovanim jedinicama lokalne samouprave biće omogućeno da dobiju odgovore na pitanja o javnom pozivu i Programu na onlajn informativnim sesijama koje će biti organizovane svakog dana od 7. do 11. decembra, u terminu od 11 do 13 časova.

Naime, javni poziv se raspisuje u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, za koji je Evropska unija izdvojila 27 miliona evra.

Program sprovodi UNOPS u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

 

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*