Evropska unija na 30 dana zatvara spoljne granice

Pixabay
BRISEL –

U cilju limitiranja širenja korona virusa, lideri 27 zemalja članica EU podržali su večeras koordinisanu, privremenu restrikciju ulazaka u Uniju i na 30 dana biće ograničena sva putovanja u EU koja nisu od suštinske važnosti.

”Na zemljama članicama je da primene ovu meru, a rečeno je da će to odmah da se uradi”, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Pixabay

Nakon video konferencije sa liderima 27 zemalja članica EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je da je predlog Evropske komisije o uvođenju restrikcije ulazaka na spoljnim granicama EU dobio podršku zemlja članica.

”Da bi se dodatno limitiralo širenje virusa, dogovorili smo se da ojačamo spoljne granice primenom koordinisane privremene restrikcije ulazaka koji nisu od suštinske važnosti i to na 30 dana”, poručio je Mišel.

U Briselu kažu da očekuju da će ovom merom EU imati ”jedinstven i ujedinjen” pristup kada je reč o spoljnim granicama.

Ranije je objavljeno da će od restrikcije ulaska u EU biti izuzeti građani EU, oni sa stalnim boravkom u EU, članovi porodica državljana EU, diplomate i osoblje kao što su doktori, medicinske sestre i eksperti koji pomažu da se zaustavi korona virus, kao i ljudi koji prevoze robu.

Istovremeno, lideri EU i institucije Unije pozvali su na omogućavanje kretanja robe unutar granica EU i povratka građana u svoje države.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*