Evropski komesar Breton: EU spremna da pooštri sankcije Belorusiji

Drapeaux europeens devant le Berlaymont
BRISEL –

Lideri Evropske unije spremni su da uvedu oštrije sankcije Belorusiji na današnjem vanrednom onlajn samitu, posvećenom krizi u toj zemlji, izjavio je evropski komesar za industriju Tijeri Breton.

Breton je za radio Evropa 1 rekao da je jasno da ishod predsedničkih izbora u Belorusiji nije u skladu sa željom naroda.

„Bilo je neprihvatljivog nasilja, a vladavina prava nije poštovana. Sankcije su već preduzete i bez sumnja će popodne biti pojačane“, naveo je Breton, a prenosi Rojters.

evropska, unija, komisija, eu, ek, brisel, jpg, 660x330

On je dodao i da će EU, nakon vojnog puča u Maliju, insistirati na demokratskom procesu kojim se poštuje ustav i poručio da izbori moraju da se održe u razumnom vremenskom roku.

Masovni protesti opozicije počeli su širom Belorusije 9. avgusta posle predsedničkih izbora, na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Što se tiče situacije u Maliju, predsednik te zemlje Ibrahim Bubakar Keita podneo je danas ostavku, nakon što su ga uhapsili pobunjeni vojnici, prenose državne televizije.

Keita je, tokom televizijskog obraćanja, rekao da će raspustiti vladu i parlament, prenosi BBC .

Predsednika i premijera u Bamaku uhapsili su odmetnuti pripadnici oružanih snaga, saopštio je ranije predstavnik Afričke unije Musa Faki Mahamat.

IZVOR:TANJUG

FOTO:europa.eu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*