Fajon: Postignut određen napredak, ali ostaju bojkot i mediji

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr
BEOGRAD –

Predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je da je u razgovorima u Beogradu postignut određen napredak, ali da i dalje postoje izazovi kao što su bojkot dela opozicije aprilskih parlamentarnih izbora i obezbeđivanja pluralističkih i slobodnih medija.

„Napetost u zemlji raste uoči aprilskih izbora, a naši pokušaji da poboljšamo uslove za fer izbore još nisu dali željene rezultate. Primena onog što je dogovoreno u pregovorima između vlade i opozicije pažljivo će se nadgledati“, navela je Tanja Fajon u saopštenju za javnost na kraju posete Beogradu dostavljenom Tanjugu.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Ona je boravila u dvodnevnoj poseti Beogradu s komesarom za proširenje Oliverom Varheijem i izaslanikom za Srbiju EP Vladimirom Bilčikom, čiji je cilj bio predstavljanja nove metodologije EU za proširenje na zemlje Zapadnog Balkana.

Tanja Fajon je rekla da su pozvali srpsku opoziciju koja insistira da nema preduslova za poštene i demokratske aprilske izbore, da ponovo razmotri svoju odluku o bojkotu.

„Bojkot izbora velikog dela opozicije mogao bi da mnogo naškodi državi, jer Srbiji treba parlament koji će biti hram demokratije, a ne mesto u kome nema uslova za rad i da opozicija ponovo izađe na ulice“, navela je slovenačka evroposlanica.

„Pozvali smo političke aktere da učine sve što je u njihovoj moći kako bi stvorili uslove i atmosferu kako bi ljudi mogli da izađu na birališta u aprilu i kako bi mogli da imaju izbor. Više napora, posebno tokom predizborne kampanje, moraće da se uloži u uravnoteženo i verodostojno izveštavanje medija i protiv širenja opasne populističke i nacionalističke retorike, govora mržnje i manipulacije birača ili zastrašivanja“, istakla je Tanja Fajon.

Zvanični zajednički deo razgovora delegacije EU u Beogradu uglavnom je bio usredsređen na novu strategiju proširenja EU i kako ona može da utiče na Srbiju.

„U poruci (Evropske) komisije jasno se kaže da se neće menjati pregovarački okvir Srbije, ali ona će uvek biti u mogućnosti da ga prilagodi ako kroz pregovore vidi bolje mogućnosti za integraciju“, ukazala je Tanja Fajon.
Ona je dodala da je postignuta saglasnost da napredak Srbije na putu ka EU sada može biti brži ako postoji jasna politička volja i posvećenost reformama.

„Mi ćemo Srbiji pružiti punu podršku na tom putu“, istakla je Tanja Fajon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*